В специално пригодената зала в двора на женския затвор в атинското предградие Коридалос започна днес процесът срещу 13-те заподозрени членове на терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”. В залата, извън нея и около затворническия комплекс се намираха десетки полицаи. Точно в 9 часа в затвора пристигна бронираният полицейски микробус, с който бяха превозени шестимата задържани.

На подсъдимата скамейка седнаха Харис Хадзимихелакис, Георгиос Караянидис, Александрос Митрусиас, Панайотис Масурас, Панайотис Аргиру и Константина Каракацани, както и Манолис Гиоспас, Никос Воядзакис и Ерикос Ралис, които бяха пуснати на свобода под гаранция. Обвиняеми са също Христос Цакалос, Дамиано Болано и двамата братя Георгиос и Михалис Николопулос, които полицията издирва.

Според обвинителния акт 13-та обвиняеми ще бъдат съдени за участие в терористична организация и за доставка, производство и притежание на експлозивни вещества. В съдебната преписка са описани и бомбените атентати на групировката в двора на сградата, където се намира жилището на бившия министър на държавния ред Панайотис Хинофотис, в офиса на днешната министърка на труда Лука Кацели и в двора на бившето министерство на Македония и Тракия в Солун.

От рано сутринта пред входа на женския затвор в Коридалос започнаха да се събират адвокати, журналисти и роднини на обвиняемите в процеса. Желаещите да присъстват на първото голямо дело от този вид след процеса срещу членовете на групировката „17-ти ноември” трябваше да преминат през строги проверки.

Още до входната врата на затвора е инсталиран детектор за метали, а две крачки след това посетителите се озовават в детектор за откриване на експлозиви. Днес две полицайки вписваха в регистър имената на посетителите, които получаваха разрешение за вход срещу дадена лична карта. Много от медийните представители коментираха отрицателно факта, че полицията задържаше личните карти.

Процесът започна по-късно от предвиденото, защото голяма част от адвокатите, както и тримата обвиняеми, които са пуснати под гаранция закъсняха заради проверките на входа. Атмосферата в залата, в която местата за сядане са около 250 бе нажежена и от присъствието на поне 40 униформени и още толкова цивилни полицаи. Председателката на съдебния състав Варела забрани изрично снимането в залата с камери и фотоапарати.

Още в началото 9-мата обвиняеми заявиха, че не приемат обвинителния акт и не признават съдебната процедура. Те бяха седнали в центъра на залата пред катедрата на съдебните заседатели и от всички страни бяха заобиколени от полицаи, като с първата редица пазители на реда се гледаха очи в очи. По време на първото прекъсване и след като съдийката Варела постанови обвиняемите да останат в залата, полицай в цивилни дрехи се доближи до Панайотис Масурас, за да му сложи белезници. Обвиняемият реагира остро, а някои младежи от публиката започнаха да викат лозунги в негова подкрепа. Само след намесата на адвокатите духовете се усмириха за малко.

През това време залата се напълни. Членове на семействата, приятели и съратници на обвиняемите се опитваха да привлекат вниманието им и да им покажат, че се намират там. „С вас сме, дръжте се” викаха те, докато шестимата задържани често се обръщаха назад и разменяха усмивки, но и вдигнати в юмрук ръце със своите другари.

„Залата е пълна с ченгета и журналисти. Няма място да дойдат нашите другари”, заяви Харис Хадзимихелакис. Това искане, което той самият определи като „изискване” бе подкрепено и от адвокатите, които подчертаха, че публичността на криминалния процес е предпоставка за неговото правилно протичане. Те поискаха полицаите в цивилни дрехи да напуснат залата, за да могат на местата им да седнат близки и приятели на подсъдимите.

Защитниците обърнаха внимание и на записването на имената на присъстващите на делото, както и на факта, че полицията задържа личните им карти, за да им ги даде при изхода.

„В тази зала паралелно се провежда и друг процес,  срещу „престъпния синдикат”, както бе наречен от журналистите. Говорим за рецидивисти, някои от които вече са били осъждани на доживотен затвор и чиито деяния са наистина страшни. Но дори и в техния процес условията са много по-леки. Не се записват данните на присъстващите. Освен това тук над 50% от присъстващите са полицаи”, заяви адвокатът Янис Агиостратитис и добави, че терористичната истерия на медиите относно заплахите срещу съдии в манифестите на организацията влияят на тяхната преценка. Той и колегите му поискаха още подсъдимите да остават в залата по време на прекъсванията на делото без белезници и да могат да разговарят свободно със своите защитници. „Не на вземането на данни на хора, за да бъдат използвани за други цели”, бе общото искане на адвокатите.

Адвокатът Георгиос Пападакис бе по-остър. Той поиска да бъдат унищожени ксерокопията на личните карти, които полицията е направила за своята база данни, както и да бъдат донесени списъците, за да се разбере колко и кои от присъстващите са полицаи. „Те заемат места в публиката?! Аз съм данъкоплатец и не мога да приема, че на полицаите се заплаща, за да се намират в залата без да имат отношение по делото, вместо да се грижат за опазването на реда по улиците”. Думите му предизвикаха реакцията на присъстващите, които започнаха да викат срещу полицаите.

„Не е възможно те да са тук, а навън да има стотици наши другари, които ченгетата не пускат да влязат вътре”, каза подсъдимият Панайотис Аргиру, който бе заловен в началото на ноември, малко преди да предаде поредния колет-бомба в куриерска фирма.

Третото искане на адвокатите бе да се направи звукозапис на съдебните заседания. Някои дори заплашиха, че ако това не бъде осигурено ще се оттеглят от процеса.

Въпреки предложението на прокурора данните на присъстващите да се записват, председателката на съдебния съвет Варела постанови входът да се осъществява само с показването на лична карта. „Ще влизат всички, които искат до запълването на местата. Няма да позволя да има правостоящи”, каза тя и добави, че ще осигури техническите средства за звукозапис. В същото време обаче не нареди на цивилните полицаи да напуснат залата. Това решение предизвика реакцията както на адвокатите, така и на публиката, която скандираше против полицията.

Съдийката каза на две момичета да седнат и подчерта, че трябва да уважат процеса. Някои от подсъдимите й отговориха с фразата „самите вие не уважавате процеса, от нас ли го очаквате?”.

„Така ли? Тогава съди в празна зала”, извика Харис Хадзимихелакис и съдът прекъсна, за да се успокоят страстите. През това време някои от съратниците на подсъдимите нападнаха словесно седящи до тях цивилни полицаи. Напрежение имаше и между някои от подсъдимите и полицаи, когато те им поставиха белезници, за да ги изведат от залата.

След поредното прекъсване председателката на съдебния съвет обяви решението си личните карти на присъстващите на делото да се задържат на входа и да се дават на техните собственици на изхода, въпреки че първоначално се бе произнесла против тази мярка.

Същата съдба имаше и искането за звукозапис на протокола от заседанието, тъй като според съдийката записът било невъзможно да се направи.

Разярени от този развой на делото обвиняемите напуснаха залата. В това време техните близки и приятели викаха лозунгите „Ес-ес, ченгета, съдии” и „Желанието  за свобода е по-силно от всички килии”.

Защитниците на подсъдимите поискаха прекъсване на делото, което ще продължи на 24 януари. Извън затвора полицаи бяха оградили група от около 50 анархисти, които бяха дошли за да покажат солидарността си към подсъдимите. Те държаха черно пано, на което бяха написали „Държавата и капиталът са единствените терористи”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40