Вълна от протести в Алжир предизвика вдигането на цените и растящата безработица. Цяла нощ столицата на страната бе блокирана от безредици, а студенти нападнаха полицейски участък и подпалиха редица магазини. Полицията е искала няколко пъти подкрепления, за да спрат няколко стотици протестиращи, влезли в сблъсъци с органите на реда, съобщава Al Jazeera.

Студенти са блокирали основните пътни артерии около Бумердес, на 60 км. източно от столицата Алжир, и в Бежая, на 200 км. от столицата, съобщава електронното издание El-Watan. Според последни данни, цялата източна и западна част на страната са обхванати от протести срещу безработицата.

В Алжир магазините пък спряха работа, след като бяха атакувани от демонстранти тази вечер. Полицейски участък също бе ударен и изгорен, а главни булеварди са блокирани с горящи гуми.

Представителството на Рено, останало в Алжир от времето на колониалната политика, също е било нападнато и подпалено, а дузина автомобили са били унищожени, предава AFP.

Докладвани са протести и в Оран, на 400 км. от столицата, както и в други по-малки градове на страната. Магазините за хранителни стоки са ограбени, а студенти оставят лозунги, призоваващи за протест срещу повишението на цените, корупцията и безработицата в Алжир.

Според съюза на търговците и занаятчиите в Алжир, цените са се покачили между 20% и 30% през последните дни, като най-поскъпнали са захарта и маслото. Като опит да успокои ситуацията, търговският министър Мустафа Бендаба заяви в сряда вечерта, че вдигането на цените не е само в Алжир, а това е световна тенденция.

Около 75% от алжирците са на възраст около 30 годишни, а 20% от тях са безработни, според МВФ. Абделазиз Бутефлика, президент на Алжир от 1999 г., обеща през 2009 г. да се изградят един милион нови жилища, след като земетресение от 2003 г. унищожава голяма част от тях. В същото време населението се е увеличило три пъти, достигайки 35, 6 милиона души от обявяването на независимост от Франция през 1962 г.

“Страхувам се, че ситуацията е много тежка. Очаква се голям взрив.”, смята социологът Мохамед Саиб. “Има основания да смятаме, че бунтовете в Тунис има ефекта на епидемията.” Това, което разтърси Тунис, сега разтърсва и Алжир. Мароко е в същата ситуация и е въпрос на време да избухнат безредици и там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40