Стотици граждани се събраха днес на пътните каси в Афиднес по магистралата Атина – Ламия. Членове на движението „Не плащам”, но и обикновени граждани бяха дошли, за да вдигнат бариерите на касите и да осигурят безплатното преминаване на шофьорите.

Това беше част от общогръцката акция, в която за поне два часа бяха никоя от касите по пътните магистрали не събра нито едно евро.

В протеста участваше и малкият Ясонас, който въпреки че е само на две и половина години беше много активен и борбен.

Днешната акция бе проведена под сянката на съдебните искове, които бяха заведени от прокуратурата срещу девет членове на движението и жители на района за организирането на подобни протести и за отказ от плащане на пътни такси. Съдебното дирене, което започна по случая засяга нарушенията: щети на чуждо имущество, нарушаване на общественото и домашното спокойствие, възпрепятстване на транспорта, нарушаване на сигурността на транспорта и клевета.

Паралелно с това определението „авантаджии”, което отправи към членовете на движението министърът на транспорта Димитрис Репас провокира яростни реакции от тяхна страна.

Ето какво заяви по този повод Василис Сарантопулос от координационния съвет на движението:

„Исковете бяха подадени само, за да се вдигне шум около тях. Няма причина да бъдат издадени, липсва дори правна база. Обвиняват съратниците ни от Афиднес, че клеветят фирмата Неа одос. Фирмата обвинява гражданите, докато в същото време отказва да заплати глоби в размер 22 милиона евро, които са й били наложени за незаконните постройки тук наоколо. Фирмата твърди, че ние сме причината тя да загуби 10 милиона евро, но ако държавата получи тези 22 милиона евро ще спечели двойно. Обвиняват ни за нарушаване на общественото спокойствие, но ние не сме чули досега някоя лисица да се оплаче от шума. Защото тук наоколо живеят само лисици.

Днес ние авантаджиите отговаряме на сутеньорите на властта. Отговаряме им с масовото си участие в движението „Не плащам”.

Хората от движението викаха лозунги като „Не могат да ни уплашат, разяряват ни”, докато махаха на шофьорите да преминават през касите, без да плащат.

„Нека да ни кажат защо плащаме годишни пътни такси. Нали тези пари отиват, за да имаме хубави пътища. От 45 години плащаме за тях. Защо сега трябва да плащаме за тях на частни фирми?

Нека да ми отговори някой от журналистите, които ги защитават. Министърът Димитрис Репас нарича авантаджии нас, но всъщност той е авантаджия. Има шофьор, има охрана, която го придружава навсякъде. И никой от политиците не плаща за нищо. Защо ние трябва да плащаме непрекъснато за тях?”.

През това време някои от участниците в движението коментираха: „Във Франция плащат по 35 евро за пътни такси годишно. Защо тук трябва да плащаме по 1300?”.

Някои коментираха негативно присъствието на телевизионни екипи, понеже „по заповед на шефовете си ще орежат казаното от нас, както винаги”. Имаше дори коментари от типа на: „Кажете на журналистите в телевизия МЕГА да „успокоят топката”, заради отношението на конкретната медия към движението.

Отговор на определението „авантаджии” от страна на транспортния министър и послание към цялото правителство изпрати Георгиос Козмопулос, също член на координационния съвет на движението.

„Нашият отговор, освен че се намираме по пътищата в цяла Гърция е следният: Г-н Репас, авантаджии не са милионите данъкоплатци в Гърция, които платиха с парите си през последните десетилетия конструирането и поддръжката на пътищата, конструирането и оборудването на болниците, закупуването на автобусите и поддръжката на базите и, разбира се плащат заплатите на всички служители.

Г-н Репас, авантаджии сте вие и всички останали политици, които имат безплатни офиси, безплатна лична охрана за тях и техните семейства, безплатни телефонни връзки, безплатен бензин, безплатни автомобили. Нека да не спомена и всички останали привилегии, които имате за сметка на авантаджиите гръцки граждани. Това е нашият отговор. По-добре потърсете за авантаджии във вашите кръгове и в мултинационалните фирми, които срещу никакви пари получиха тези пътни каси, за да събират такси отново от нас”.

В най-разпаления момент на протеста се появи депутатът от лявата коалиция СИРИЗА Панайотис Лафазанис, който се обяви срещу пътните такси и заяви, че съществуването на движението е абсолютно оправдано.

„Както знаете, ние реагирахме на всички тези мерки, и особено на пътните такси. Не гласувахме за нито един от законите, които утвърдиха таксите. Те бяха гласувани със съгласието на ПАСОК и Нова демокрация. Ние смятаме, че тези закони и договорите с фирмите трябва да бъдат анулирани и променени с по-справедливи условия в полза на гражданите”.

Присъствието на депутата на протестната акция предизвика отрицателната реакция на голяма част от присъстващите, които започнаха да викат „не искаме политици тук” и „партиите – вън от движението”.

В същото време правителството твърди, че е готово да въведе мерки срещу акциите на движението, като подчертава, че ако продължат да съществуват граждани, които не плащат пътни такси и не дупчат билети в градския транспорт в страната бързо ще се създадат условия на анархия.

По всичко личи, че планът ще започне да се изпълнява още идната седмица по касите за пътни такси, където ще бъдат изпратени прокурори. Те ще издават заповеди срещу нарушителите, които полицията ще арестува. За тази цел обаче е нужно да се определи по правен път точното нарушение, което извършват гражданите преди започването на съдебно дирене срещу тях.

Министерствата на транспорта и правосъдието се намират в тясно сътрудничество за създаването на правна рамка, според която срещу гражданите, които не плащат пътни такси и билети ще се предприема наказателно преследване. Правителството планира също сформирането на нова служба за контрол, чиито служители ще се заемат с проверките в градския транспорт.

Освен това службата за защита на данните от личен характер даде право на концесионните фирми да използват снимките на автомобилите на шофьорите, които отказват да плащат пътни такси. Те вече ще могат да започват процедура за издаване на заповеди за плащане по схемата, която се използва за събирането на дългове.

В днешно интервю за вестник Катимерини транспортният министър Димитрис Репас заявява категорично, че „Гърция няма да стане страна на беззаконието” в коментара си за движението „Не плащам”. „Нашата цел е да да бъде пренебрегнато социалното възприятие на авантаджията” подчерта министърът, който определи като „скорошен избор” гражданската мобилизация на стачкуващите служители в градския транспорт и обеща в рамките на една година да бъде въведена системата за електронно заплащане на пътни такси.

В същото време пресофисът на Нова демокрация издаде съобщение, в което алармира за опасността, която крие спирането на банковото финансиране към концесионните фирми. „Анулирането на концесионните проекти ще има катастрофални резултати. Правителството познава проблема, знае и кои са решенията” се споменава в текста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40