И пак на софтуерна вълна – но тази на монополизма и несвободата.

Windows Marketplace – условията за използване.

Windows Marketplace е електронният магазин на Microsoft, който предлага програмки и услуги за новата им ОС – Windows Phone. Дотук – нищо лошо. Няколко блог-записа, посветени на него, обаче ме накараха да обърна внимание на т.нар. Microsoft Application Provider Agreement – съглашението, което трябва да подпише всеки автор на програми, който иска да ги предлага в Windows Marketplace.

Интересна ми се стори част 5, точка E, която гласи:

e. The Application must not include software, documentation, or other materials that, in whole or in part, are governed by or subject to an Excluded License, or that would otherwise cause the Application to be subject to the terms of an Excluded License.

С други думи, има лицензи, на които е забранено да припарват до Windows Marketplace. Там нямате право да предлагате програми, лицензирани под тях. Или дори програми, които използват библиотеки, лицензирани под тях… Кои ли са тези лицензи?

Първата мисъл на заклетия поддръжник на свободния софтуер, естествено, е че това ще бъдат така наречените copyleft лицензи, примерно групата на GPL. С изискването си не само да ползваш гратис, но и да допринасяш в замяна, те винаги са били мразени от Майкрософт като чума… Я да видим какво ще рече Excluded License? Скролваме към дефинициите…

“Excluded License” means any license requiring, as a condition of use, modification and/or distribution of the software subject to the license, that the software or other software combined and/or distributed with it be (i) disclosed or distributed in source code form; (ii) licensed for the purpose of making derivative works; or (iii) redistributable at no charge. Excluded Licenses include, but are not limited to the GPLv3 Licenses. For the purpose of this definition, “GPLv3 Licenses” means the GNU General Public License version 3, the GNU Affero General Public License version 3, the GNU Lesser General Public License version 3, and any equivalents to the foregoing.

Хе-хе.

Къде обаче е логиката? Колкото повече приложения за Windows Phone, толкова повече тежест ще има той, и ще се налага повече. Толкова глупави ли са Microsoft, че заради една гола омраза да си намалят търговския успех и влиянието? Не ми се вярва… Я да видим, каква е причината за това изискване?

Обяснение не е дадено пряко никъде. Непряко обаче се налага една проста идея. Всяка програма, предлагана в Windows Marketplace, задължително се предлага с DRM, който да ограничава употребата й. Ако не желаете употребата на вашата програма да бъде ограничавана, нямате право да я предлагате в Windows Marketplace… Това е и най-вероятната причина. GPL забранява предлагането на програми, заключени в DRM. Освен това, той изисква публикуването на код, свързан с GPL-лицензиран код – тоест, Microsoft би трябвало да си публикуват кода на DRM-а, ако допуснат GPL програма. Не върви, нали?

Обяснението е намерено, но поражда нов въпрос. Защо за Microsoft е толкова важно да предлагат единствено програми, заключени с електронни белезници? Ако позволят някои чудесни свободни програми (списъкът е огромен), ще печелят добри пари от това. Защо това да държат заключена в DRM всяка без изключение програмка в Windows Marketplace им е по-важно от парите?

Microsoft не са единствените, които подхождат така към електронните си магазини. Кори Доктороу описва как е бил предупреден, че ако аудиокнигите му не са заключени в DRM, iTunes ще откаже да ги продава. Въпреки че той, авторът, охотно разрешава да са свободни…

Apple iTunes и jailbreak-а

Операционната система на iPhone е по същество BSD Unix. Свободен софтуер с тъничък несвободен гланц отгоре му. По-любознателните често минават своите iPhone през процедура, наречена jailbreak. За който не знае какво е това, простичко казано, тя им дава възможност да си регистрират телефона с който мобилен провайдер поискат, и да контролират какво Apple правят с него през ъпдейтите на операционната система.

Jailbreak-ването прави iPhone много по-привлекателен за тези по-любознателни потребители. Немалко от тях не биха си купили iPhone, ако не могат да го освободят – тоест, тази процедура е един чудесен канал за продажба на iPhone. Би било мъдро от страна на Apple да я направят по-леснодостъпна за желаещите… Те обаче направиха точно обратното – започнаха да съдят тези, които си jailbreak-ват телефоните.

Съденето се оказа неуспешно – законите в САЩ са единодушни, че след като си е купил стоката, потребителят може да прави с нея каквото пожелае. Apple се опитаха да пробутат в съда защитата, че така освободеният телефон вече не е под техен контрол, и съответно те не могат да отговарят за него – иначе казано, анулират гаранцията му. Съдът постанови, че те имат право да анулират гаранцията, но нямат право да забранят на потребителите да си освободят телефона.

С това беше логично и последните възражения на Apple да отпаднат. Това обаче не стана. Започнаха да пускат ъпдейтове, които следят за jailbreak, и ако го открият, изтриват фирмуера на телефона, превръщайки го в безполезна тухла. Намериха се обаче потребители, които си знаеха правата, и ги предупредиха, че ще ги съдят за увреждане на имущество. Apple престанаха с тази тактика (защото тя е точно това). Наскоро обаче пробваха друга. Поредният им ъпдейт следи за jailbreak, и ако открие, блокира достъпа ви до закупените от вас от iBooks електронни книги…

Сигурно и за това ще се намери противодействие. Било техническо, било юридическо. Отново обаче се материализира същият въпрос, както и при Microsoft. Защо Apple са готови да се простят с прилични печалби в името на това да имат абсолютен контрол върху потребителя си? Контрол, който по логиката на нормалните хора им е абсолютно ненужен и безсмислен. От който не печелят абсолютно нищо (напротив, той им създава разходи).

Един Стив Джобс, или Стив Балмър може и да е луд. Малко вероятно е, но принципно е възможно. Да са луди и двамата, по точно един и същи начин, обаче е на практика изключено. А те не са единствените. Повечето достатъчно големи корпорации, които препродават някакъв вид информация, започват напоследък да се държат по същия начин… Зад това с гаранция стои нещо.

Какво? Не зная.

Но мога да се опитам да предположа, и да го напиша някой път.

One thought on “Малко монополизъм…”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40