Пламъкът на революцията бе запален в Тунис. Днес народът на Египет е на крачка от свалянето на своя президент Хосни Мубарак. Седмици наред египтяните не спират антиправителствените демонстрации, като жертвите станаха стотици. Следващата демонстрация е насрочена за 4 февруари.
На 2 февруари привърженици на Мубарак и противници на режима започнаха улични сблъсъци. Над 600 човека са ранени.
Намесата на армията намали напрежението, а по-късно зае страната на протестиращите срещу управлението на президента.
В Йордания след масовите улични протести срещу растящите цени, безработицата и действията на политическия елит доведоха до свалянето на кабинета. Лично крал Абдула Втори свали правителството на премиера Самир Рифай.
В последните седмици имаше масови шествия и демонстрации под надслов „Ден на гнева”.
Десетки хиляди протестираха и в столицата на Йемен – Сана. Там протестите започнаха на 27 януари. Исканията са за оставка на президента Али Абдула Самех, който е начело на страната повече от 30 години.
На 2 февруари той се съгласи, като отказа повече да се кандидатира за президент. Йемен е една от най-бедните арабски страни.
Безработицата в страната е 35 %, а доходите на 40% от населението не надвишават два долара на ден.

Призиви за протести се появиха и в Сирия, но президентът Башар Асад изпревари събитията и обяви намеренията си да проведе важни политически и икономически реформи през тази година.
На 3 февруари в Турция е имало антиправителствени демонстрации срещу реформите на трудовото законодателство. То предвижда намаляване на минималната работна заплата за младежите. Стигнало се е и до сблъсъци с полицията.
Според френския министър на земеделието Брюно ле Мер и генералния директор на Организацията по прехраната и земеделието към ООН (ФАО) Жак Диуф, ръстът на световните цени на храните е основната причина за кървавите бунтове в Тунис и Египет.
Според ФАО световните цени на храните за пореден път са достигнали исторически максимум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40