Почна се и в Турция…

Ройтерс: След Тунис и Египет, мащабни антиправителствени бунтове започнаха и в Турция. В столицата Анкара на улицата излязоха над десет хиляди демонстранти – профсъюзни членове от всички краища на страната. Към протестиращите се присъединиха и 60 депутати от опозиционната Народно-републиканска партия. Демонстрантите са блокирали центъра на града и опитали да щурмуват парламента, викайки лозунги против правителството и полицията. Органите на реда са отговорили със сълзотворен газ и водни струи, за да изтласкат тълпата в парка.
Като главна причина за бунтовете се посочва реформата в трудовото законодателство, внесена за разглеждане в парламента. Тя предвижда съкращаване размера на минималната работна заплата. Ако законът бъде приет, работодателите ще добият правота да не плащат труда на стажанти и студенти в първите четири месеца. Реформата забранява да бъдат приемани на работа лица, които нямат социално осигуряване.
Противоречивият законопроект предизвика бунтове не само в Анкара, но и в Истанбул. Шефът на турското МВР Бешир Аталай нарече протеста в столицата незаконен, тъй като законът забранява да се провеждат акции до сградата на парламента.
Вчера в промишлената зона на Анкара избухнаха един след друг два взрива, в резултат на които са убити  10 и ранени около 40 души.

Адрес на статията
Етикети: ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. „Шефът на турското МВР Бешир Аталай нарече протеста в столицата незаконен, тъй като законът забранява да се провеждат акции до сградата на парламента.“ – точно както казва и българският закон, честита ви демокрация!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*