По решение на американското министерство на външите работи крайнолявата гръцка групировка „Секта на революционерите” бе добавена в списъка на терористичните организации, чиито могат да бъдат конфискувани. Решението е било прието по сила на изпълнителната президентска заповед 13224 и със сътрудничеството на министерствата на правосъдието и финансите на САЩ.

В списъка на Специално обозначените граждани SDN се намират лица, организации и компании, които се управляват или действат за сметка на терористични групи.

Включването на групировката в конкретния списък дава право на контрол върху притока на финанси към нея. По този начин ще се конфискуват всички активи, от които „Сектата на революционерите” има интерес и се намират в юрисдикцията на САЩ. В същото време се забраняват всякакви икономически отношения на американци с организацията.

„Фактът, че „Сектата на революционерите” бе включена в списъка показва интереса на американското правителство към терористичните действия на терористичните групи в Европа. Той показва също подкрепата на американското правителство в усилията на Гърция да разбие, изкорени и победи тази група” заяви посланик Даниел Бенджамин, координатор на борбата срещу тероризма в американското външно министерство.

В същото време във фарс се превръща случаят с 32-годишния Галеб Талеб, който бе заловен преди 20 дни от гръцката полиция след публикация на италианския вестник „Кориере дела сера”. Авторът на статията представяше палестинеца като „терорист с международна дейност”, като се позоваваше на сведения на чужди разузнавателни служби.

Според публикацията на италианския вестник в периода 2001 – 2008 Галеб Талеб е участвал в десетки кървави нападения в Близкия изток, като паралелно с това е организирал терористични атаки в Европа. Много чужди медии характеризираха арестуването му от гръцката полиция като „предотвратяване на кръвопролитие в много европейски градове”. Но сведенията, които се намират в архивите на чужди служби преобръщат изцяло тази теза.

Галеб Талеб е бил заловен през 2001 в град Тирос в южен Ливан заедно с още един младеж за обир в бижутерския магазин, от който са задигнали златни накити с общо тегло осем килограма. Кражбата предизвикала бързата реакция на палестинските власти в района, които открили извършителите и ги приканили да върнат откраднатото. Талеб се отзовал на заповедта на своите сънародници и върнал бижутата, както и някаква парична сума. Въпреки че собственикът на магазина не пожелал да бъде започнато съдебно дирене срещу него Талеб бил арестуван и в последствие осъден на осем години затвор.

Това означава, че в периода, за който се предполагаше, че палестинецът е организирал въоръжени нападения в цял свят той се е намирал в ливански затвор за обикновено криминално деяние. Талеб излязъл от затвора през есента на 2008 и почти веднага заминал за Гърция. Бил открит от гръцките власти на 17 октомври 2008 в морето до остров Самос, където подал молба за политическо убежище и получил „червена карта” за временен престой в страната. Но дори и пристигането му в Гърция не изглежда обвито в тайнственост.

По всичко личи, че Галеб Талеб е пристигнал в страната не по заповед на Ал Кайда, както твърдяха западните служби, а по покана на брат си, който се е намирал в Гърция от 2006 и е работел на строежи. Палестинецът не е сменял непрекъснато местоживеенето си, нито е харчел големи парични суми. Отначало Галеб е живеел в една малка квартира в столичния квартал Зографу заедно с брат си, а после си е построил барака в лагера на кюрдите в подножието на планината Пендели. Живеел е с надниците от работата по строежи.

Талеб е имал профил в социалната мрежа Фейсбук, където е публикувал и една снимка на 19-годишния си братовчед Мохамед, който живее с родителите си в Сирия. Конкретната снимка бе представена от чуждите разузнавателни служби като единствената снимка на „терориста”, на когото отдадоха конспиративния прякор „момчето”.

Според информация на гръцките полицейски власти, на които се позовава вестник То вима Галеб Талеб е нямал никаква връзка с 28-годишния Мохамед Муса, за когото се смята, че е активен член на организацията „Фатах ал-Ислам” и, че е участвал във въоръжено нападение в Сирия. Муса, чийто свекър е създател на терористичната група също е пристигнал в Гърция през 2008. Полицията го е заловила преди няколко месеца и в момента тече процедура за екстрадицията му в Сирия. Западните служби смятаха, че Талеб и Муса са били близки сътрудници, но сега се оказва, че не са имали никаква връзка помежду си.

One thought on “Сектата на революционерите попадна в списъка с терористичните организации на Държавния департамент”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40