В нашето семейство от доста време насам се питаме, защо изоставаме толкова драматично от другите бивши соцстрани? Защо например в Босна и Херцеговина при много по-нисък БВП имат по-висока средна заплата? Да не би да има тайна рецепта за високи доходи, която ние просто сме пропуснали да си препишем в годините на прехода? И тъй като явно няма да можем да си дадем универсален отговор, нека да следим нещата страна по страна. Да вземем за пример Чехия.
Оказва се, че си имаме общи теми – темата за „трактора“. Чешките медии съобщават, че производителят на трактори „Зетор“ се завръща на иракския пазар. За първото тримесечие на тази година се предвижда затам да потеглят 50 трактора.
И ние се интересуваме от Трактора. Следим внимателно кога и къде влиза, кога излиза и какво пуска. Нашият Трактор също грее от страниците на вестниците и в централните новини, но очевидно засега не можем да експортираме на иракския пазар.
Още на първо четене може да се установи разликата между България и Чехия – тя се крие в различното отношение към такива теми като темата за тракторите. Затова средната работна заплата в Чехия е 1030 евро, а у нас е 340 евро. Всичко опира до качеството и функцията на тракторите.
Едните (чешките) извършват народополезна дейност. А ние от Трактори не можем да си поемем дъх. С тях почват сутрешните блокове и завършват политическите анализи. Нашият Трактор е направо философско явление – с него се обяснява цялата държава, преход и състояние на фискалния резерв.
Може би точно това е проблемът. Нашите Трактори ни отнемат толкова много време, енергия, нерви, че просто изтървахме как тракторите на хората тръгнаха по света.

(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40