Неочакван обрат настъпи в процеса срещу обвинените за членове на терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”. На заседание, което продължи няколко часа съдът реши делото да продължи без присъствието на обвиняемите и техните адвокати.

Съдът прие строгото си решение след отказа и на избраните от подсъдимите адвокати да приемат назначението си като служебни защитници. Това бе третият опит на съда да осигури защита на обвиняемите, които напуснаха съдебната зала в знак на протест срещу неприемането на техните искания да се провежда звукозапис на заседанията и да не се задържат личните карти на техните близки и приятели от полицейската охрана.

Днес обвиняемите, които са задържани отново не се явиха в съдебната зала. Четирима от тях изпратиха заявление до съдебния съвет, което бе прочетено в залата. С него те обявиха, че от днес засилват своя протест срещу решенията на съда, като започват гладна стачка.

В аргументацията на отказа си да приемат назначението си от съда някои от адвокатите се позоваха на „сблъсък на задължения”, понеже продължават да имат доверието на своите клиенти. Според други решението на съда е незаконно, а някои се учудиха как съдът е избрал тях, след като имената им не се намират в списъка на адвокатите, които могат да бъдат назначавани служебно.

Тримата обвиняеми, които се намират на свобода заявиха, че имат доверие на адвокатите си и подчертаха за пореден път отказа си да участват в процеса.

Костас Пападакис, адвокат на Александрос Митрусиас, който не участва в гладната стачка представи пред съда едно свое „публично заявление” относно исканията на обвиняемите. В него адвокатът подчертава, че в наказателно-процесуалния кодекс не съществува нито един член, който да налага или разрешава записването на личните данни на присъстващите в залата лица.

Относно звукозаписа на съдебните заседания адвокатът твърди, че единствено съдебният съвет е в състояние да реши дали да бъде правен звукозапис на заседанията. Той представи и договора, подписан между министерството на правосъдието и частна фирма, според който звукозаписът на ден би струвал малко под 700 евро.

„Стойността за тридесет работни дни, колкото смятам, че ще продължи процесът при нормални обстоятелства ще възлезе на 20.148 евро. Това е една смешна сума в сравнение със средствата, които се харчат за звукозаписите на бракоразводните дела в Гърция” каза Костас Пападакис.

Въпреки обратното мнение на прокурора председателката на съдебния съвет разпореди да бъдат изпратени в прокуратурата и Адвокатската колегия в Атина протоколите с отказите за назначение на адвокатите.

Съдийката отхвърли и предложението на прокурора да бъдат назначени нови адвокати.

Съдът се оттегли за съвещание и два часа по-късно обяви решението си процесът да продължи без участието на обвиняемите и техните адвокати, но ще ги смята за присъстващи. Според решението съдебният съвет тактиката на обвиняемите е забавяща, а с действията си те упражняват неправилно правото си да имат адвокат по свой избор, с цел да създадат пречки на разглеждането на делото.

При вземането на решението съдът е взел под внимание и опасността от предстоящото изтичане на 18-месечния срок за задържане на някои от обвиняемите.

Присъстващите в залата реагираха отрицателно на решението на съда, който някой нарече „военен съд”.

Процесът продължи с прочитането на обвинителния акт. Разглеждането на делото ще продължи утре с разпита на първите свидетели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40