Около 200 души се намират площад Синтагма пред гръцкия парламент и отказват да си заминат, докато не падне правителството на Георгиос Папандреу. Парламентът се охранява от стотици полицаи.

Над три хиляди бяха демонстрантите, които се намираха там до преди малко. В района цари затишие, въпреки спорадичните малки сблъсъци между събраното множество и полицията.

Изпочупени мраморни плочи, изгорели кофи за отпадъци, един изпепелен полицейски мотоциклет, счупени стъкла от бирени бутилки, които са били превърнати в коктейли Молотов и използвани флакони със сълзотворен газ. Това са свидетелствата на събитията, които превърнаха най-централния площад на Атина в театър на сблъсъци между полиция и демонстранти.

Стачното шествие бе започнало вече да се изкачва по улица Отонос към сградата на парламента, когато младежи облечени в черни дрехи и със скрити лица започнаха да хвърлят коктейли Молотов близо до сградата на министерството на финансите. Появиха се малки огньове и над площада се издигна черен дим.

Младежите, които не бяха повече от 40 души започнаха да палят кофи за отпадъци и да чупят мраморни плочи, които хвърляха по полицията. Специалните полицейски отряди за борба с масовите безредици отговориха на познатите „неизвестни лица” със сълзотворен газ и с димни и светлинни гранати. Техният звук отекваше тежко и създаваше впечатлението за падаща бомба. Една от хвърлените бомби Молотов подпали полицейски мотоциклет, който изгоря напълно.

Гонитбата продължи до горната страна на площада, като количеството от сълзотворен газ бе толкова голямо, че образува облак над Синтагма. По този начин шествието бе прекъснато и демонстрантите се върнаха назад към булевард Стадиу, защото им беше трудно да дишат.

Полицейските сили предприеха акция и успяха да разпръснат всички демонстранти, които се намираха на площада и викаха лозунги против тях. Хората се спуснаха надолу към уличките около Синтагма, където отново започнаха улични боеве с полицията, в които участваха предимно младежи, въпреки че между тях имаше и много по-големи на възраст участници в шествието.

По-„запалените” се опитаха да построят улични барикади с помощта на железни прегради, които изкъртиха от тротоара. Същевременно подпалиха празни кашони и кофи за отпадъци и скандираха лозунги против првителството. „Не отстъпвайте, така или иначе всички ще отидем в затвора” викаха демонстрантите, докато ги застигаше нова вълна от сълзотворен газ. Хората започнаха да бягат назад със зачервени очи и скрити зад шалове и хирургически маски лица.

Малко по-късно прекъснатото стачно шествие потегли отново по пътя си от булевард Стадиу в долната част на Синтагма към сградата на парламента. Там освен стотиците полицаи ги очакваха и демонстранти, които с високоговорители ги приканваха да не се оттеглят, а да останат на площада, за да свалят правителството. Тогава полицаите използваха за пореден път сълзотворен газ, който успя да разпръсне голяма част от събраното множество. Минути по-късно шествието приключи.

Много от стакуващите се завърнаха пред сградата на парламента, където стоят и до този момент. Три часа по-късно движението по централните булеварди Стадиу, Акадимиас и Митрополеос се извършва нормално.

Полицията залови 21 души за участие в размириците и се предполага, че петима от тях ще бъдат арестувани. По сведения на властите по време на сблъсъците са били ранени трима полицаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40