Ето така изглеждаме в очите на държавната монополна машина, която оня ден чрез ДКЕВР заяви следното: „От 1 юли тази година цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружества за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници, коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
По думите му само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с близо 1,5 процента.“ /dnes.bg/.
Г-н Семерджиев,
какъв първи юли, 2011 година, какви пет лева? Вие сериозно ли си мислите, че хората пасат трева? Увеличението започна още в началото на 2010 г., когато по фактурките на ЧЕЗ се появиха първите нови „атрибути“.

Както е видно, къмто онази дата увеличението във връзка с „зелената енергетика“ вече е 2.7 процента. Точно толкова прави доплащането на 3.67 лв. от общо 139.84 лв. Същата 2010 година – месец ноември във фактурите на ЧЕЗ се появяват нови изненади.

Към вече известната ни „добавка за зелена енергия“, която обаче от 2.7 е отишла на 3.5 процента, е прибавена и още една екстра: „Висококоефективно, комбинирано производство“ – което натоварва сметката с още 2.5 процента. Тоест, към края на миналата година чрез горепосочените символи на модерната енергетика общото увеличение в сметките на ЧЕЗ е сумарно 6 процента.
Това може и да са бакалски сметки, но ние ги плащаме.
Тъй че, г-н Семерджиев, вместо да пророкува, че към юли цената на тока „би се увеличила с 1.5 процента“, да си каже направо, че в периода 2010-2011 заради „зелената“ енергетика“ тока у нас се вдига с минимум 7.5, ако не и с 10 процента.
А производството от така наречените възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ не надхвърлят 1.5 процента от електричеството в общия енергиен микс. Което иде да каже, че или „зелените енергетици“ произвеждат 5-8 пъти по-скъп ток от традиционните мощности, или пак сме затънали в някакви „шменти капели“.
За сведения Германия, която е номер едно в света по ВЕИ в началото са започнали да изкупуват „зелен“ ток на цена три пъти по-скъпа от традиционната. Към днешна дата разликата е по-малко от два пъти.

3 thoughts on “Те си мислят, че ние пасем трева…”
 1. Да изгоним тези крадци от нашата държава ! Кой ни продаде на ЧЕЗ,. ЕОН, ЕВН ? Коя партия позволи това ? Защо до сега не сме изгонили тези идиоти ?

 2. Тези, които ни продадоха на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН бяха БСП с Министър-председател Сергей Станишев. И това не бива да се забравя. Само дето никой не му постави ребром въпроса: „А защо, аджеба трябваше да бъдат продадени електроразпределителните дружества на чужденци? Пари ли няма държавата да си ги стопанисва? Или не може да отдели средства за модернизиране“?
  Дали отговора е: „Няма пари държавата (защото идеята ни беше да ги окрадем под различни форми)“ или
  „Според идеите на Световната конспирация, трябва да бъдем зависими от външни доставчици и спецове по услугите, за да сме постоянно бедни и зависими от външна воля“ няма значение.
  И в двата случая се касае за престъпление срещу Българската нация, срещу Българската държава и народ.
  И изниква въпроса, защо тоя задник Станишев, по рождение украинец със съмнения за еврейски произход все още не е тикнат в затвора?
  Та дори и минава в „настъпление“, бълнува за нов Министерски съвет, председателстван от него. Ей, комунист верно е най-безочливото животно, съществувало някога!

  1. Истинен,
   коментарът ти тъкмо ми беше харесал, когато последното му изречение ме разочарова. Ти по какво разбра, че Станишев е комунист? По действията му ли?
   Щото действията му бяха толкова капиталистически (всички приватизации; плосък данък…), че привлече дори гласовете на част от десния електорат. ДСБ и СДС се обезличиха в сянката му, останаха без аргументи.
   Та, по какво разбра, че е комунист? Защото аз съм с леви убеждения и не смятам, че съм безочливо животно. Не, че се обиждам от тона ти, но ако искаш събеседниците ти да те взимат на сериозно, ще е добре да се освободиш от подобни клишета и просташки, генерализиращи обобщения.
   Иначе разсъжденията ти са верни, само трябва да се опазиш от външно налагания ни шаблон, че „комунист“ е равно на „зло, гнусно животно“. Лицата на прехода не са никакви комунисти. Ако бяха, нямаше да грабят, а щяха да се опитат да запазят това, което беше изграждано 50 години. Вместо това, през 89г. те легнаха комунисти и се събудиха капиталисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40