В интернет се разпространяват призиви “Не зареждай в “Лукойл” и “Бойкот на “Лукойл!”. Призивите да не се зарежда на техните бензиностанции имат всички основания и със сигурност едно солидарно отношение на шофьорите може да нанесе загуби на монополиста.

Правителстовото удари мощно рамо на “Лукойл”, така че да притисне другите на пазара. И Борисов представи това като грижа за задържане на цените на горивата. Всъщност е обратното – това е подкрепа за “Лукойл” да печели повече. Защо?

Правителството подписа странен меморандум за замразяване на цените с “Лукойл”. Странен, защото се замразяват цените на дребно, а не на едро, и то само в бензиностанциите на “Лукойл”. А “Лукойл” държи 25% от пазара за продажба на горива на дребно и 70% от пазара за продажба на горива на едро. И поради това, само 4 дни след като подписа меморандума, “Лукойл” вдигна цените на едро. Така всички останали бензиностанции, които купуват бензин от “Лукойл”, са принудени да плащат по-скъпо и същевременно да не вдигат много цените на дребно, за да се конкурират със замразените цени на “Лукойл”. Конкурентни фирми, които продават горива, нарекоха това нелоялна конкуренция с подкрепа на правителството.

Вторият бонус, който правителството бутна на Валентин Златев, е решението да не се слага биогориво в състава на дизела до края на годината. При постоянно поевтиняващото биогориво и растящите цени на минералните горива такава мярка е безсмислена. Но всъщност не е. Тя позволява на Златев да пълни още повече гушата – точно 4% повече, колкото беше процентът на биогоривото в дизела.

Това ли беше причината икономическият министър Трайков да бъде отстранен от преговорите с “Лукойл”? Меморандума го договориха и подписаха Дянков и Борисов. Тяхна е и отговорността. Борисов е подкрепил “стария си приятел от 20 години” Валентин Златев.

Самият Златев се държи като губернатор на България. Наруга арогантно икономическия министър в писмо до медиите, подигра се с него, а премиерът Борисов, вместо да си защити министъра, защити Златев.

Някой да не е разбрал, че Борисов подпомага “Лукойл”?
Тези заслужават бойкот, наистина.

One thought on “Бойкот на “Лукойл” – до там водят тарикатръците. Бойко не е прост, а нагъл”
  1. Не мога да взема отношение по темата, тъй като не съм проучвала въпроса. Но по въпроса за биогоривото живо препоръчвам филмът „Глад и гняв“ от видео-секцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40