Бойкот на “Лукойл” – до там водят тарикатръците. Бойко не е прост, а нагъл

В интернет се разпространяват призиви “Не зареждай в “Лукойл” и “Бойкот на “Лукойл!”. Призивите да не се зарежда на техните бензиностанции имат всички основания и със сигурност едно солидарно отношение на шофьорите може да нанесе загуби на монополиста.

Правителстовото удари мощно рамо на “Лукойл”, така че да притисне другите на пазара. И Борисов представи това като грижа за задържане на цените на горивата. Всъщност е обратното – това е подкрепа за “Лукойл” да печели повече. Защо?

Правителството подписа странен меморандум за замразяване на цените с “Лукойл”. Странен, защото се замразяват цените на дребно, а не на едро, и то само в бензиностанциите на “Лукойл”. А “Лукойл” държи 25% от пазара за продажба на горива на дребно и 70% от пазара за продажба на горива на едро. И поради това, само 4 дни след като подписа меморандума, “Лукойл” вдигна цените на едро. Така всички останали бензиностанции, които купуват бензин от “Лукойл”, са принудени да плащат по-скъпо и същевременно да не вдигат много цените на дребно, за да се конкурират със замразените цени на “Лукойл”. Конкурентни фирми, които продават горива, нарекоха това нелоялна конкуренция с подкрепа на правителството.

Вторият бонус, който правителството бутна на Валентин Златев, е решението да не се слага биогориво в състава на дизела до края на годината. При постоянно поевтиняващото биогориво и растящите цени на минералните горива такава мярка е безсмислена. Но всъщност не е. Тя позволява на Златев да пълни още повече гушата – точно 4% повече, колкото беше процентът на биогоривото в дизела.

Това ли беше причината икономическият министър Трайков да бъде отстранен от преговорите с “Лукойл”? Меморандума го договориха и подписаха Дянков и Борисов. Тяхна е и отговорността. Борисов е подкрепил “стария си приятел от 20 години” Валентин Златев.

Самият Златев се държи като губернатор на България. Наруга арогантно икономическия министър в писмо до медиите, подигра се с него, а премиерът Борисов, вместо да си защити министъра, защити Златев.

Някой да не е разбрал, че Борисов подпомага “Лукойл”?
Тези заслужават бойкот, наистина.

Адрес на статията
Етикети: , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. Не мога да взема отношение по темата, тъй като не съм проучвала въпроса. Но по въпроса за биогоривото живо препоръчвам филмът „Глад и гняв“ от видео-секцията.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*