През юни 2003 г. Капитал публикува статия за приватизацията на Атоменергоремонт, българската държавна компания, която поддържаше атомната централа в Козлодуй. Под сугестивното заглавие „Крими-радиация“ бяха представени два от главните кандидати: Васил Божков – Черепа и Константин Димитров – Самоковеца – противоречиви фигури, подозирани в криминални дейности.

Само няколко месеца по-късно Константин Димитров – Самоковецът беше застрелян в Амстердам. „Атомернергоремонт“ в крайна сметка беше продаден на Български енергиен холдинг, фирма на друг противоречив бизнесмен – Христо Ковачки, който днес е обвиняем за данъчни престъпления и е на свобода под гаранция.

Наскоро Уикилийкс публикува нередактирана грама на американския посланик Джеймс Пардю. От нея научаваме, че според американците през 2005 г. Васил Божков „контролира Риск Инженеринг“, друга ключова фирма в българския атомен бизнес.

Пардю твърди също, че Божков е глава на престъпна групировка. „Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет“ – пише посланикът на САЩ, който се позовава на оперативни контакти и открити източници.

Официално директор на „Риск Инженеринг“ е Богомил Манчев, който е също председател на Български атомен форум и един от най-активните лобисти за построяването на АЕЦ „Белене“.

След катастрофата във Фукушима, АЕЦ „Белене“ е във фокуса на внимание на българските и европейските медии. Еколози твърдят, че атомната електростанция ще бъде построена в сеизмична зона.

Много експерти смятат, че АЕЦ „Белене“ не е изгодна икономически. Миналата година немският инвеститор RWE се оттегли от проекта. Въпреки това, проектът има финансова подкрепа от Русия, която обяви, че ще го финансира сама. АЕЦ „Белене“ е важен проект за руското икономическо влияние в Европа. Това се подразбира и от коментара на руския представител в НАТО Рогозин, че България ще е „руският троянски кон в Европа“.

През 2009 г. друг посланик на САЩ в София, Нанси Макълдауни изпраща дипломатически доклад,  в която пише, че „интересите на правителството на БСП, НЕК, свързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори натискат за придвижването на проекта.“

Но следващото правителство, избрано през 2009 г. с Бойко Борисов начело продължава да придвижва проекта, опитвайки се да свали цената.

Разговорите между Росатом и българското Министерство на икономиката продължават. Преди няколко дни зам.-министърът на икономиката Марий Косев обяви пред медиите, че на преговорите с Росатом в Москва през февруари е присъствал българският олигарх Валентин Златев, управляващ на рафинерията Лукойл България.

Златев не е бил представител на българската страна в преговорите, уточни Косев. Олигархът е известен с топлите си връзки с премиера Бойко Борисов. В края на 90-те, малко след като Лукойл купува рафинерията, охранителната фирма на Борисов ИПОН е избрана да охранява всички петролопроводи на компанията, което е съществен източник на приходи през следващите години.

Според нередактираната грама за българската организирана престъпност, дейностите на Лукойл не се ограничават с преработка на нефт. Както пише посланик Пардю: „Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.“

Самият Златев определи връзките си с руснаците като „консултантски“ и обеща, че пак ще присъства на преговорите за АЕЦ „Белене“ през април в качеството си на „консултант“ на Росатом.

Ядрен бизнес, руско разузнаване, организирана престъпност… наистина експлозивен коктейл, изтекъл от една единствена грама от София.

P.S. До момента Уикилийкс са публикували 8 от 978 дипломатически доклада изпратени от американското посолство в София.

Статията е публикувана на английски в WLCentral

http://wlcentral.org/node/1495

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40