В бойно поле се превърна за пореден път миналата нощ селището Кератеа, което се намира на около 50 километра от Атина. По време на блъсъците между жителите, които се съпротивяват срещу построяването на сметище в района и полицейските сили бяха ранени четирима полицаи и бе заловен един от участниците.

Всичко започна с това, че в понеделник централната пътна артерия, която води към Лаврио бе блокирана със строителни материали. През целия ден движението се извършваше по заобиколни пътища, като никоя инстанция не пое инициативата за освобождаването на булеварда. Кметът на Лавреотики Константинос Левантис, който е член на координационния комитет против сметището заяви, че поддръжката на пътя не се намира в компетенцията на местните власти и посочи за отговорник министерството на инфраструктурите.

Вчерашните събития, които не отстъпваха по нищо на кадри от военни операции започнаха вчера след обяд. Църковните камбани и сирената на кметство Лавреотики отекнаха в 15:00 и приканиха гражданите на Кератеа да се съберат на моста до Куварас. Сблъсъците между стотиците жители и мъжете от отрядите за борба с масовите безредици продължиха с часове. Поводът бе появата на багер, който в присъствието на прокурор и засилена полицейска охрана трябваше да почисти пътя от строителните материали, които жителите бяха струпали там. До вечерта булевардът все пак бе почистен и движението по него се извършва свободно.

През последните два дни жителите построиха две нови барикади поради слуховете, че фирмата-изпълнител възнамерява да докара строителни съоръжения на обекта. Според информация на полицията в ранните часове на вчерашния ден непознати лица са хвърлили бомби Молотов по един булдозер, който е трябвало да разчисти материалите от пътя. Преди да подпалят машината те приканили оператора да слезе от нея.

Три часа по-късно напрежението се премести при блокадата до Торико, извън Лаврио. По време на смяната си от свои колеги три полицейски отряди за борба с масовите безредици изпръскаха сълзотворен газ срещу 40 протестиращи. Някои жители обвиниха полицаите за безпричинно нападение, нанасяне на щети на техните автомобили и раняването на един младеж. От своя страна полицията твърди, че нейните служители са отговорили по този начин на хвърлена срещу тях бомба Молотов.

Решението на жителите да не отстъпят потвърди за GRReporter член на координационния съвет против сметището. „В момента има жители на две блокади около Кератеа. Ситуацията сега е спокойна, но съпротивата ни ще продължи. Още през декември пожелахме на правителството весели Великденски празници и приятна лятна ваканция” каза той и изрази по много категоричен начин техните намерения.

В същото време вестник То вима пише, че според секретен полицейски доклад в тежките сблъсъци с полицията участват ловци, членове на спецчастите, бивши полицаи и албански граждани.

Оперативните ръководители работят върху нов специален план, в който се предвижда полицейската реакция срещу нападения с носещи експлозиви самолетчета, които се управляват с дистанционни устройства, както и срещу атаки с ракети от околните хълмове. Те се опасяват, че полицейските автобуси могат да станат цел на дистанционно управляема бомба или на обстрел с калашници. Една от мерките, които висшепоставените в полицейската йерархия предлагат е затварянето на всички полицейски участъци в района на Кератеа. Те смятат, че по този начин мирните жители, които са за присъствието на полицията в района ще подложат на натиск местните административни власти, които подкрепят напълно буйните реакции. Според някои източници има издадени около 15 – 20 заповеди за арест на някои жители, за които полицаите смятат, че са участвали в нападения срещу тях.

Планът относно справянето с „кризата в Кератеа” е един от най-важните, които са правени през последните няколко години. От полицията смятат, че сблъсъците ще се увеличат. Изразяват се също страхове, че е възможна атака от страна на някоя въоръжена група срещу полицаите или съоръженията на строителната фирма, които се намират на определеното за сметище място. Някои източници определят тези страхове като прекалени.

Според секретния доклад с дата 18 февруари 2011 „в сблъсъците, освен жителите на района участват групи от анархисти и албанци, както и едно ядро от комисията на ловците и бивши членове на специалните военни части. Това личи от начина им на действие”. Един от основните въпроси, които се споменават в документа е „достъпът дори и до секретна информация, който имат жителите относно всички действия на полицията, смените, оборудването, броя на членовете на отрядите и т.н.”. Офицерите отдават тези „течове” на един действащ и двама полицаи в оставка, които действат в района.

От своя страна правителството е решено да не позволи съпротивяващата се вече четири месеца Кератеа да се превърне в гръцкия Наполи. Според вътрешния министър Янис Рагусис в сметището ще действа система за разлагане на предварително отделени органични отпадъци, център за разделяне на рециклирани отпадъци, както и цех за преработка и място за хигиенно заравяне на отпадъци.

Местните власти обаче продължават да отказват „да поемем целия боклук на югоизточна Атика. Готови сме да обсъдим и да се договорим за установяването на цех за обработка на отпадъците на кметствата Лавреотики и Саронику по съвременен начин на част от територията на индустриалния парк в Кератеа, която ще бъде предоставена от кметството”.

Кръгове от министерството на вътрешните работи определиха предложението като „подигравка” и подчертаха, че създаването на организиран терен би създало забавяне в рамките на 5-7 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40