ВЕЧЕРТА на 15 февруари 2011 г., вторник, гражданите на Бенгази, втория по големина град в Либия, се събраха, за да настояват за освобождаването на Фетхи Тарбел. Този адвокат, който представляваше семействата на затворници, застреляни през 1996 г. в затвора „Абу Салим“ в Триполи, беше задържан, защото според официалната версия е разпространил слуха, че затворът бил в пламъци. Освобождаването му не успокои духовете. Бяха разпространени призиви за провеждане на „ден на гнева“ на 17 февруари. В уречения ден, подобно на случващото се в останалата част от арабския свят, хиляди протестиращи излязоха по улиците.

Арестите, стрелбата с истински куршуми и прибягването до авиацията не успяха да успокоят положението. Изявлението на полковник Муамар Кадафи по телевизията на 22 февруари и заплахите му за гражданска война, ако не се възстанови спокойствието, засилиха решимостта на протестиращите.

Мащабът на движението предизвика неподчинението на някои военни. Тяхното поведение се дължеше, от една страна, на призива, отправен от племената, и от друга, на присъствието на чуждестранни наемници в редиците на военните.

 

В Либия, както във всички други страни от Северна Африка, племенната система изигра централна роля за опазване на местната култура и в борбата за независимост. Но при управлението на Идрис I [1951-1969], спомня си Абд ал Монсиф ал Бури, либийски писател и защитник на човешките права [1], племената вече нямаха никаква политическа роля. Обществото се беше организирало в синдикати и сдружения, за да изразява исканията си пред краля, който отхвърляше племенните структури. Именно Кадафи ги интегрира в политическия свят. Историкът Пиер Вермерен уточнява: той, разбира се, искаше да ги засенчи, за да бъде Върховен водач на всички либийци, но запази тази система в рамките на режима и извън него, докато в другите страни от Магреба тя изчезна. Самият Кадафи произхожда от племе в Сирт. Беше възприеман като член на племе [кадафа], свалило краля, който пък е бил водач на друга общност – сенусите. Кадафи винаги е използвал тази система, понеже тя му служеше и му помагаше да господства над едно население от едва шест милиона души, разпръснати на територия, три пъти по-голяма от тази на Франция.

След държавния преврат на 1 септември 1969 г., превърнал го във Водач на революцията, Кадафи сключи съюзи с племената, като това трябваше да гарантира властта му. Той назначаваше в революционните комитети най-верните последователи на режима, пък били те и най-некомпетентните управители, добавя Ал Бури. Като разделяше, за да владее по-добре, Водачът настрои едни племена срещу други и си послужи с езиковото многообразие (арабски, берберски и тубу), за да накаже бунтуващите се племена, като например племето тубу, обитаващо територията на няколко страни [2]. Ръководителят на Фронта на тубу за спасение на Либия, Иса Атубави, разкрива положението на хората: Децата ни нямат право да ходят на училище и да влизат в болница. Жените ни не могат да получат нито семейна книжка, нито извлечение от акта за раждане.

Кадафи плати на някои племена, за да неутрализира по-добре политическите партии, синдикатите и всяка форма на опозиция, така че да осъществи утопията си за Джамахирията – форма на демокрация на масите без държава, без правителство и без политически партии. Той ги натовари със задачата да потушат студентските протести през 70-те години на миналия век. Ал Бури смята, че цензурата на всички канали за изразяване на мнение засили политическата роля на племената, понеже те служеха за посредници между властите и населението, което очакваше от тях да предават оплакванията му.

В края на февруари племената се намесиха, като призоваха военните да подкрепят народа. Съветът на мъдреците на племето ал зуая, което живее покрай пътя на петрола в Източна Либия, заплаши да отреже износа на черно злато към Европа, ако репресиите продължат. От своя страна, племето ал варфала, едно от най-големите, традиционен съюзник на режима, поиска от Кадафи да напусне страната. Туарегите пък бързо се присъединиха към протестите.

Събеседник, пожелал анонимност, смята, че лоялността към племето е подтикнала военните да се присъединят към народа, понеже виждаха как умират братята и децата им.Той добавя: Чувството за принадлежност към нацията също изигра роля. Когато ръководителите на батальоните видяха как чуждестранни наемници стрелят по либийците, те решиха да защитят протестиращите.

Le Monde diplomatique –Превод Павлина Колева

 Един диктатор, „спечелил уважение“

Февруари 1947 г. Италия се отказва от правата си върху Либия.
24 декември 1951 г. Обявяване на независимостта. Идрис ал Сенуси става крал.
1 септември 1969 г. Полковник Муамар Кадафи взима властта и обявява републиката.
Декември 1969 г. Споразумения за изтегляне на военните бази (една американска и две британски).
1 декември 1973 г. Национализация на „Бритиш петролиум“.
14 и 15 април 1986 г. Президентът Роналд Рейгън дава заповед за бомбардировки над Триполи и Бенгази.
Декември 1988 г. Атентат срещу „Боинг 747“ на компанията „Пан Ам“ над Локърби (Шотландия). Обвинени са либийските служби.
Април 1992 г. и ноември 1993 г. Санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Либия.
Април 1999 г. Преустановяване на санкциите след сключването на споразумение, разрешаващо либийците, заподозрени за атентата над Локърби, да бъдат съдени. През януари 2001 г. един от двамата обвиняеми е осъден на доживотен затвор. Другият е оправдан.
Септември 2003 г. ООН гласува окончателната отмяна на санкциите.
Декември 2003 г. Либия изоставя програмата си за производство на оръжия за масово поразяване.
Май 2006 г. САЩ възстановяват дипломатическите си отношения с Триполи.
Декември 2007 г. Кадафи е посрещнат в Париж от Никола Саркози.
Август 2010 г. Кадафи е посрещнат в Рим от Силвио Берлускони. Засилване на сътрудничеството с Италия в борбата срещу нелегалната имиграция.

Бележки под линия

[1] Abd Al-Moncif Al-Buri, „Le tribalisme, le régionalisme et l’avenir de l’exercice politique en Libye“ (Племенната организация, регионализмът и бъдещето на политиката в Либия), www.libya-nclo.com (на арабски език).

[2] Племето на тубу, „жителите на Тибести“, живее в Южна Сахара. Наброява около три милиона души и е разпръснато в Чад, Нигер, Египет и Южна Либия, в която представлява 18% от населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40