Филмът е публикуван в секцията „ВИДЕО“

САЩ: Завладяването на Изтока (Etats-Unis : a la conquete de l’Est – Manon Loizeau – 2005 г.)

Сърбия 2001 г., Грузия 2003 г., Украйна 2004 г., Киргизстан 2005 г. Четири еднакви сценария: веднага след изборите, изникнали от нулата студентски движения окупират площадите, крещейки обвинения за изборни измами. Символични цветове и портативни компютри заменят насилието и оръжията. Само за няколко дни, властващите режими, поддържащи политиката на Москва, биват свалени.
Тези, които изглеждат като големи спонтанни движения, всъщност се оказват манифестации, програмирани в най-дребните детайли. „САЩ: Завладяването на Изтока“ е едно изключително разследване на френската журналистка Манон Лоазо, показващо действията зад кулисите на тези „нежни революции“.
Чрез изследване на революциите в Грузия и Украйна и директната хроника на тази в Киргизстан – където са заснети подготовката, развитието и резултатите – разследването анализира стратегиите и техниките, открива мрежите и връзките, които стоят в основата на тези „демократични“ революции.
Формулата на мирната революция, вдъхновена от наръчника на Джийн Шарп „От диктатурата към демокрацията“ се изпълнява чрез масовото използване на множество техники: от практически уроци, до семинари, вестници и филми. Зад кулисите американското правителство неприкрито осигурява офиси, инструменти и най-вече финансова подкрепа.
Чрез неправителствени организации (НПО) като Фрийдъм хауз – действаща директно под наставленията на американското правителство – и фондации като „Отворено общество“ на Джордж Сорос, САЩ директно участва в политическите процеси на републиките, родени след разпадането на Съветския съюз и даже не прикрива своята намеса: изключително впечатляват кадрите, в които киргизският министър на външните работи е „вкаран в правия път“ от един американски сенатор.
Заснет между Русия, Украйна, Грузия, Киргизстан и САЩ, филмът е силно журналистическо разследване, и изключителен анализ на начина, по който САЩ поставя под собственото си влияние републиките от бившия Съветски съюз.

ПП: Препоръчвам ви да разгледате картата на „свободните държави“ на Фрийдъм хауз, и по-специално държавите, оцветени в тъмно синьо (може да бъде свалена от официалния им сайт, освен, че се вижда и във филма). И ако обичате, спрете да ми говорите за „народните“ революции в Африка, то се вижда каква е целта им и кой дърпа конците.
И сега ще ми е много интересно Емил Кошлуков дали ще даде обяснение кой и как му е осигурил стипендията за университета в САЩ през 1991 г. Студентите за пореден път се доказват най-лесно манипулируемите (има и изключения, разбира се). Общо взето точно това е целта на университета: да промие мозъците и да попречи на критичното мислене. Хич не се учудвам от резултатите.
Моля никой да не публикува обидени коментари преди да е изгледал филма, благодаря предварително!

Източник: http://dokumentalni.blog.bg/politika/2011/03/05/spontanni-revoliucii-li-naivnici.699659

http://www.youtube.com/user/dokumentalni2?feature=mhum#p/c/AD5187C6DCAA1EA9/0/X3slxJWYsoE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40