Обект на ожесточени нападки от страна на гръцки и френски студенти и интелектуалци стана заместник-председателят на гръцкото правителство Теодорос Пангалос в Париж на вечер, посветена на философа Костас Акселос и режисьора Костас Гаврас. Мероприятието бе организирано в „Дома на Гърция” в университетския комплекс във френската столица.

Група младежи, солидарни с гладната стачка 300-та незаконни имигранти в Атина и Солун отправиха словесни нападки към мастития политик, като го обвиниха, че е въплъщение на „моралната деградация” на гръцкия политически живот и го нарекоха „убиец”.

Освиркванията започнаха още с входа на Т. Пангалос в залата. Той излезе и след намесата на световноизвестния режисьор Костас Гаврас влезе отново, но с това само разпали страстите на присъстващите.

Теодорос Пангалос предложи на младежите да се срещнат на следващия ден за една открита дискусия, но те не се съгласиха.

„Аз уважавам Гаврас, вие не го уважавате” бе обратният удар на заместник-председателя на гръцкия кабинет. „Тогава седни на мястото си, защото ние не уважаваме теб” отговориха разярените студенти.

Костас Гаврас се опита да защити Теодорос Пангалос, но с това само си навлече нападките на младежите за присъствието на политика. Те приканиха Костас Гаврас да „се откаже” от него, и то с особено остър и рязък тон.

„Не приемаме присъствието на един убиец на представянето на великолепните филми на г-н Гаврас”. „Говорихте за демокрацията, г-н Гаврас и казахте, че гръцкото правителство е избрано от народа. Преди месец г-н Пангалос се отнесе към гърците като към идиоти и ни нарече „лентяи”. Смятате ли, че това е демократично отношение?”.

След оживената разпра Теодорос Пангалос напусна залата, освиркан от публиката. След него излязоха гръцкият посланик, Костас Гаврас и повечето от присъстващите.

Гръцките студенти крещяха „навън, навън”, „заедно ли изядохме парите?”, „махайте се от страната” и други и държаха плакат с надпис „в Гърция както във Франция, подкрепа на имигрантите без документи”.

Малко по-късно от офиса на Теодорос Пангалос бе издадено съобщение, според което нападките срещу него са дело на „анархисти и привърженици на лявата коалиция СИРИЗА”, а нападките на студентите се определят като „терористични”.

„Аргументът на анархистите и членовете на СИРИЗА, че присъствието на представител на гръцкото правителство е било причината за тяхната реакция е абсолютно неверен, тъй като те самите признават в различни блогове, че не са знаели нищо за присъствието на заместник-председателя на правителството” пише още в съобщението.

Според него целта на младежите е била да предотвратят по бурен начин прожектирането на филма „Z” и на негово място да покажат филма „Рай на Запад” с централен герой един нелегален имигрант, за да поставят на преден план въпроса с провеждащите гладна стачка имигранти в Атина и Солун.

„Не съществува никакво съмнение, че гръцкото общество се намира пред един организиран опит за налагане на насилие и нестабилност, който за нещастие се крие под политическото покривало на парламентарни, т.е. партии-брънки на системата.

Това, което се случи в Париж, както и в Берлин или ще се случи утре в Лондон и Рим уронват международния имидж на страната и усилията й да излезе от кризата. Кой иска Гърция да потъне в хаос?” се казва още в съобщението.

Събитията в Париж се случиха броени дни след нападките на гръцки студенти срещу премиера Георгиос Папандреу в Берлин. Лявата коалиция СИРИЗА се опита да се дистанцира от действията на разпалените младежи, докато крайнодясната партия ЛАОС коментира, че „мнимите спонтанни „представления” в страната и чужбина са продукт на стратегията на левите партии. Ясно е, че не си дават сметка за резултатите, в случай, че убегне някоя искра”.

В защита на СИРИЗА се обяви представителят на гладуващите имигранти Абдул Хаджи, който заяви, че „твърденията, че СИРИЗА се намира зад събитията във Франция е голяма лъжа. Никой не може да накара насила имигрантите да проведат гладна стачка. Това е една инсинуация, която ни следва от първия ден на стачката в Юридическия факултет”.

В гръцките медии се появиха стотици коментари. В някои от тях авторите твърдят, че гръцките студенти в западните университети правят на практика това, което по-голямата част от гръцкото общество би искала да направи, докато други споделят мнението, че протестите срещу гръцките политици са дело на привърженици на леви партии.

Истината вероятно се намира по средата. Това поне показват коментарите на хората, които видяха аматьорския запис на инцидента в Youtube. Във всеки случай пламенните лозунги в защита на гладуващите имигранти в края на текста, който младежите от „инициативата на гръцките студенти и трудещи се в Париж” издадоха малко след събитията не се различават по нищо от лозунгите на левите и крайнолевите групировки в Атина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40