Преди националния празник – 3 март, работниците от фирма „Синева”отново останали излъгани, съобщиха самите те. Четири заплати вече им дължи общинското търговско дружество – за месеците октомври, ноември, януари и февруари. За първите три месеца са дадени аванси, съответно по 100, 100 и 150 лева. Служителите по чистотата имали уверението на общината, че вчера ще си получат поне октомврийското възнаграждение. Какво било разочарованието им, когато вчера предиобед от бялата сграда в центъра на града им се обадили и им казали – заплати няма. В същото време им било наредено веднага да изчистят района около паметника на Васил Левски, предвид националния празник и свързаните с него мероприятия.
Извънредно тежко било състоянието на работниците в „Синева”, със сълзи на очи споделиха те. Освен запорираните имоти, често спрения ток и вода, към проблемите им започнали да се прибавят и здравословните. Някои от колегите им с различни по вид и обем борчове вече не издържали и се разболявали от стресови нервни болести, придружени с диабет, хипертония и др. Според някои, скорошната кончина на техен млад колега с две деца се дължала именно на това.
Никой не им давал обяснения или поне някаква доза надежда за излизане от положението. Общината отдавна прекратила диалога, дори и управителят им Пеньо Пенев вече не си давал труда да отговаря на въпросите им. В разговор по телефона той заяви, че пари няма, общината му дължала около милион, а от началото на годината била „навъртяла” още почти 200 000 лева.
На управителя на предприятието е съставен административен акт за 1500 лева и са направени съответните предписания, съобщи началникът на Инспекцията по труда в Силистра Назми Адемов. Глобата за работодателите при неизпълнение на предписанията е от 2 500 до 10 000 лв.
Вчера, докато чистиха района около паметника на Апостола, една от жените го погледна и на глас каза: „Май ще трябва някой като теб пак да тръгне по страната и да вдигне народа на крак…”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40