Списание „Bagimsizlik Demokrasi Sosyalizm Icin YURUYUS” („Поход за независимост, демокрация и социализъм”) е седмичник, издаващ се в Турция и в някои европейски страни на турски език.

В борбата си за независима, демократична и социалистическа Турция, революционерите там издават своето списание от 24 години насам. Многократно списанието и неговите служители бяха нападани и беше упражнявано насилие срещу тях. Но списанието нито веднъж не прекъсна дейност. Бомбардираха офиса, убиваха журналистите му, въпреки това то не спря дейност. От 6 години насам продължава публикацията си под название „Bagimsizlik Demokrasi Sosyalizm Icin YURUYUS”.

Знаем защо ни нападат и затова заявяваме: ще продължим да браним правото си на свобода на мисълта и словото! Ще продължим да се борим за правата си! Няма да спрем да пишем истината, ще продължим да бъдем гласът на народа!

Офисът на списанието ни беше нападнат отново на 24 декември 2010 година. В нападението участваха стотици полицаи, хеликоптери и кучета. Бяха затворени за движение всички улици в околността.

Изпращаме ви наше информационното писмо по-долу, за да подкрепите борбата ни в защита на свободата на мисълта и словото.

Бихте могли да изпратите до редакцията ни писмо за подкрепа, на редакционния ни адрес: info@yuruyus.com

Също така може да напишете протестни писма, факсове до Министерството на правосъдието в Турция.

До сега получихме многобройни писма и факсове от много организации и в различни страни. Подкрепете ни и вие, и защитете правото на свободата на мисълта и словото.

С уважения
Народен Фронт и Читатели на YURUYUS

Списанието ни може да разгледате на адрес: http://www.yuruyus.com/www/turkish/

А в PDF формат може да четете на адрес: http://www.yuruyus.com/www/turkish/pdf.html
(някои от писмата които получихме може да видите на следните линкове:
http://www.halkinsesi.tv/index.php/duenya/1762-avustralyadan-ve-yunanistandan-yuerueyue-dergisine-destekler-.html

За дейността на Народния Фронт може да четете на немски от следния линк:
http://www.halkinsesi.tv/index.php/deutsch.html

В Турция няма свобода на мисълта и словото

Не може да заглушите YURUYUS

Незабавно да бъдат освободени задържаните

В Конституцията си и в международните споразумения, които е подписала, Турция признава и гарантира правото на свобода на мисълта и словото на всеки, но въпреки това се стреми да заглуши опозиционната преса.

В период, когато властта увеличи натиска и контрола си над медиите, онези които критикуват политиката на правителството, са подложени на безумно насилие.

Тежки глоби, заплахи за лишаване от свобода, задържане и убийства на журналисти, спиране дейността на някои печатни издания – това са само някои от мерките които се предприемат срещу опозиционните медии в Турция.

А списание YURUYUS винаги е било под атаките на властта.

Заради съдържанието на текстовете, публикувани в него, в Специалните съдилища за тежки престъпления бяха налагани големи парични глоби.

И пак същите съдилища, през определени интервали от време, издаваха присъди за „преустановяване на дейността” , което доведе до спиране на списанието.
Беше задържан главният редактор на списанието.

Разпространителите десетки пъти бяха арестувани и задържани, а някои от тях ранени или убити на улицата.

Независимо от репресиите редакцията на списанието упорито продължи да се бори за неговото съществуване, но въпреки това на 24 декември 2010 година, без никакво правно основание, неговият офис беше нападнат от полицията.

Бяха конфискувани архивът, компютрите, книгите от библиотеката и парите на списанието. Бяха арестувани и задържани служителите на списанието, включително собственикът и главният редактор.

Въпреки че, съгласно законът за медиите, закриването на списанието посредством лишаването му от материална база и арестуването на служителите му е незаконно, акцията на полицията целеше именно това. Явно е, че това е опит за погазване на правото на свобода на мисълта и словото.

Списанието изпълнява всички задължения, вменени му от закона, но властта извърши нападение срещу него, защото не харесва опозиционната му линия и това, че то казва истината.

Докато от една страна, на хартия, се приемат закони, които трябва да защитават човешките права, от друга страна, чрез терор, неудобните издания се обявяват за нелегални.

Нападението над списание с ISSN номер в Турция, което изпълнява всичките си данъчни задължения; което има директор, главен редактор и редакционна колегия, не е нещо ново в Турция, както и обвинението срещу служителите му, че са членове на нелегална въоръжена организация. Но превръщането на безправието в „съдебен навик”, не го прави законно.

Натискът над Yuruyus е погазване на правото на свобода на мисълта и словото. Тези нападения незабавно трябва да бъдат прекратени, да бъдат върнати на списанието иззетите вещи, а служителите му незабавно освободени.

Адрес за протест:

Министерство на правосъдието на Турция
06669 Къзълай / Анкара
телефон: 00 90 312 417 77 70
Факс: 00 90 312 419 33 70
E-mail: info@adalet.gov.tr

Republic of Turkey Ministry of Justice
06669 Kizilay/ANKARA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40