Призивите за бойкот на “Лукойл” в интернет могат да се окажат не толкова безобидни, колкото изглеждаше първоначално.
Във “Фейсбук” има скромна група “Не зареждам в Лукойл”, но повече са потребителите, които си слагат вместо снимката аватар или значка с този призив.

Призивът се разпространява постепенно и може да достигне за месец до около 100-200 хил. потребители, а оттам – и до хора, които не сърфират из интернет. Ако само 50 000 души в рамките на няколко месеца спрат да зареждат на бензиностанциите на “Лукойл”, това ще нанесе на бензиностанциите на компанията чувствителни щети. Точно колко милиона ще е загубата не може да се изчисли, защото на бензиностанциите е важен и оборотът от магазина, а не само зареденото гориво.

От фирмата са се уплашили, защото се забелязва, че хора, очевидно техни представители, постоянно пишат по форумите в интернет колко е безсмислено да се прави бойкот на “Лукойл”, тъй като и на останалите бензиностанции се продавал бензин от нефтохима в Бургас. Това обаче е лъжа. Въпреки че на пазара на едро 70% от горивата са от “Лукойл” – Бургас, на бензиностанциите на ОМВ, “Шел”, “Еко”, “Ромпетрол” се продават и вносни горива. Всичките скъпи високооктанови бензини и дизел на “Шел” и ОМВ са вносни. ОМВ има рафинерия в Румъния, внася бензин и дизел и от Австрия,  “Шел” внася от своя рафинерия в Гърция. Много потребители предпочитат по-скъпите бензини и дизели на тези две вериги, които са с около 8% по-скъпи от обикновения, но с тях колите им харчат по-малко и разликата в цената горе-долу се компенсира. Сегашните призиви за бойкот могат да насочат по-просветения потребител именно към такива горива.
Но независимо от вида бензин, бойкотирането на бензиностанциите на “Лукойл” ще донесе загуби на фирмата.
Монополистът “Лукойл” се очертава като държава в държавата, още повече, че шефът на компанията Валентин Златев от скоро е консултант на руската страна и по строителството на АЕЦ “Белене”. Правителството прави услуги на “Лукойл”, каквото беше замразяването на цените на горивата на дребно – само в бензиностанциите на “Лукойл”). Така “Лукойл” веднага вдигна цените на едро, с което удари конкуренцията си. Тя е принудена за продава на цени на дребно близки до замразените на “Лукойл”, а на едро купува по-скъпо.

Другата услуга, който направи правителството на “Лукойл” беше, че отпадна до края на годината задължението да се добавят 4% биогориво в дизела. Така на “Лукойл” се увеличава количеството продадено гориво с 4%, а производителите на биогориво, което не е вносно, а се произвежда у нас, са ударени по време на най-голямата криза. Към 3000 работещи в тази сфера са заплашени да си изгубят работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40