Нападенията срещу политици и все по-често срещу членове на правителството под формата на народно негодуване са на път да се превърнат в eпидемия в Гърция. Двама мъже бяха откарани късно снощи в болницата, след като бяха ранени по време на политическа среща с участието на министъра на здравеопазването Андреас Ловердос.

Единият от тях е Димитрис Констандопулос, член на Националния съвет на ПАСОК, който бе ударен няколко пъти по главата с палка. В резултат на това той получил състресение и останал за лечение в болницата. Втората жертва е общинският съветник Полидорос Пелекас, който бил ударен по лицето. Някои сътрудници на министъра пък били замерени с яйца.

Събитията са се случили малко след като министърът на здравеопазването Андреас Ловердос и двамата му заместници Михалис Тимосидис и Христос Айдонис пристигнали пред клуба на пенсионерите в атинското предградие Агии Анаргири, където е щяла да се проведе срещата.

Според кмета Николаос Сарандис една група от около 15 души, начело с кандидата за кмет от лявата коалиция СИРИЗА Панайотис Терзоглу са нападнали министъра и неговите сътрудници. Димитрис Констандопулос изпаднал в безсъзнание и заместник-министърът Михалис Тимосидис му дал първа лекарска помощ.

В интервю за радио Real fm министърът заяви, че събитията не могат да бъдат определени като обществена реакция на правителствената политика. „Тук говорим организирани нападения. Тези хора бяха дошли, за да набият мен и моите сътрудници” каза Андреас Ловердос. Той добави, че вчера един негов гласоподавател – жител на Агии Анаргири се обадил в неговия кабинет и оставил съобщение на министъра да не се появи на срещата, „защото тук се канят да му нанесат побой”.

В същото време жителите на Кератеа продължават своята местна „гражданска война” срещу държавата. В ранните часове вчера неизвестни лица разрушиха централната пътна артерия Леофорос Лавриу в двете посоки и отвориха ями с дълбочина от метър и половина. Малко по-късно по заповед на атинската прокуратура един от нейните членове придружи техниците, които отидоха да поправят повредите. Тогава камбаните в Кератеа забиха и по високоговорителите започна да ечи познатият вече призив: „Внимание! Нападат ни!”.

Жителите се отзоваха веднага и се явиха на двете пътни барикади, които се намират там цели четири месеца. Полицейските сили, чиято цел бе да не им позволят да се доближат до съоръженията и да им попречат да запушат ямите станаха мишена на дървени палки, камъни и десетки бомби Молотов. Петролните коктейли дори са били модифицирани от „въстаниците” в Кератеа, които завързват върху тях малки динамити, за да се получава гръмеж при падането им преди да избухнат. Полицейските сили отговориха многократно с душове от сълзотворен газ, като тази игра на котка и мишки продължи поне пет часа. Голям брой ранени и от двете страни, някои от които са били откарани в болницата и припаднали от сълзотворния газ е равносметката от битката между протестиращите и полицията.

Малко след полунощ непознати лица хвърлиха коктейли Молотов в двора на дома на семейство полицаи, които живеят в Кератеа от 1994. По време на нападението те са се намирали в къщата заедно с четирите си непълнолетни деца, без никой от тях да бъде ранен. От предизвикания пожар са изгорели напълно три автомобила, които са били паркирани пред къщата на полицаите. Семейството няма обяснение за нападението срещу тях. Мъжът работи в полицейския участък в предградието Глика нера, а съпругата му в паспортна служба на полицията в Кератеа.

Местните власти твърдят, че не познават самоличността на хората, които разрушиха пътя.

One thought on “Опит за побой над гръцкия министър на здравеопазването”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40