Продължават репресиите над активисти в Западния бряг

Под предлог, че търсят чуждестранни активисти за мир, израелски войници и полицаи са нахлули рано сутринта днес в село Билин, близо до централния град на Западния бряг, Рамала, като са разбили няколко домове на известни активисти от мирната съпротива.

Комитетът срещу изграждането на стената в населените места на Западния бряг, заяви, че войниците са нахлули в 1:30 след полунощ и проникнали в дома на Аби Бурнат и Хамис Абу Рахма. И двамата са дейни участници и активисти в комитетът срещу изграждането на израелската стена, обграждаща Западния бряг на р. Йордан. Те, както и други, са търсени и арестувани от израелската армия. Очевидци твърдят, че атаката е продължила повече от час.

Комитетът срещу изграждането на стената в селището Билин стартира през 2004 г., като привлича голямо международно участие. Днес в организацията участват активисти от цял свят. Те често са репресирани от израелските власти, които искат да прекратят дейността на подобни организации

Йозеф Дана, известен активист от Израел, писа в блога си, че отново са нападнати израелски и международни активисти за мир. Все по-чести ставата подобни акции, в които се включват и заселници от еврейските селища в Западния бряг. Според международното право и спогодби, те са напълно незаконни, като в момента тече подписка в страните от ЕС срещу тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *