Около 40 анархисти се събраха в северно предградие на Атина пред дома на Костас Балтас – един от двамата следователи, които разследват двете крайни въоръжени групировки „Конспирация на огнените ядра” и „Революционна борба”. Солидарните към заловените терористи младежи хвърлиха листовки, написаха призиви със спрей по стените и викаха лозунги в тяхна подкрепа. Полицейските отряди, които пристигнаха почти веднага отведоха всички участници в протеста в Главното полицейско управление на област Атика, за да бъде установена тяхната самоличност.

В същото време италианската анархистка организация FAI пое отговорността за изпращането на пакет с екзплозивен механизъм до директора на затвора в Коридалос.

Според източници написаният на италиански език манифест бил открит по време на лабораторния анализ на пакета, който бе обезвреден с контролиран взрив от пиротехници на гръцката полиция.

Същите източници твърдят, членовете на FAI са изпратили пакета в знак на солидарност към задържаните си „другари”, които са обвинени за участие в организацията „Конспирация на огнените ядра”. Те също изразявали солидарността си към членове на анархистките среди в Швейцария, Германия и Чили.

Манифест с подобно съдържание бил намерен и в пакет с екзплозиви, който избухнал в поделение на парашутисти в италианския град Ливорно. По време на взрива бил ранен един офицер. Анархистката организация пое отговорността и за изпращането на пакет с експлозиви до ядрената централа Suisse Nucléaire в швейцарския град Олтен. При взрива били ранени двама души.

Днес стана ясно, че трима от шестимата временно задържани за участие в групировката „Революционна борба” ще бъдат освободени с решение на Апелативния съвет.

Съдиите постановиха освобождаването с мерки за ограничение на Христофорос Кортесис, Евангелос Статопулос и Сарандос Никитопулос и удължи заповедта за задържане на Костас Гурнас, Никос Мазиотис и на неговата приятелка Панайота Рупа. В решението се посочва още, че двама от освободените се задължават да платят парични гаранции на стойност 3 хиляди евро и да се явяват два пъти месечно в полицейския участък на квартала, в който живеят. И на тримата е забранено да излизат от страната.

Директното предаване на протеста на анархистите пред дома на съдебния следовател за телевизия АНТЕННА имаше лош край за един от членовете на техническия екип. При опита му да издигне антената за директно излъчване на подвижната телевизионна станция тя се опряла на един от кабелите на високо напрежение, в резултат на което младият мъж получил токов удар. Той починал малко по-късно в болницата, където бил откаран.

Бел. ред. Сменили ли сме заглавието, под което е публикувана статията в сайта ГРрепортер, добавяме   малко снимки и видео.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40