Казусът Ковачки доказа теорията на посланик Уорлик

Американският посланик Уорлик може да бъде спокоен: българската съдебна система току-що предостави блестящо доказателство в защита на тезата му, че в България има две правосъдни системи – една за бедните и друга за богатите.

Енергийният бизнесемен Христо Ковачки несъмнено принадлежи към вторите. Към момента само  блокираното от съда негово имущество е на стойност 156 млн. лева,  което недвусмислено доказва, че този бизнесмен, подсъдим за данъчни злоупотреби, е мултимилионер.

В това си качество той си е позволил да ощети държавата с над 16 милиона лева от укрити данъци. Тази данъчна измама е доказана пред съда, а съдия Александра Йорданова е чела в продължение на час и половина присъдата на Ковачки, като е посочвала всяка инкриминирана фактура от 2005 до 2008 година.

И какъв е резултатът от всичко това? Резултатът е – три години условно. Като при това се оказва, че прокурор Маргарита Немска е доволна от съдебното решение. И е доволна, защото все пак го били осъдили.

Прочее това е българската съдебна система в действие – отмъкваш 16 милиона и получаваш три години условно. Или по-точно: едната от съдебните системи. Тази за богатите.

Никой няма да си направи труда да провери колко сиромаси гният по затворите, защото са отмъкнали примерно два самуна хляб или някоя кокошка. За тях действа другата правосъдна система. Която между впрочем работи доста по-бързо и ефективно от първата.

В заключение можем само да съжаляваме, че американският съд се е отнесъл толкова несправедливо към Ал Капоне, като го осъдил за укриване на данъци. Това вероятно се дължи на факта, че горките американци си имат само една съдебна система и не зачитат имуществения ценз на подсъдимите.

Тъй че ако някой реши отново да спори с посланик Уорлик (например силно възмутената от неговото изказване Цецка Цачева), то той би могъл просто да смени гарда и да приведе следния аргумент: вие там в Америка хабер си нямате от съдебен плурализъм. (И освен това биете негрите.)

Едвин Сугарев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40