Много бях трогната от загриженоста на европейците за ромите. Толкова години пет пари не даваха за тях и изведнъж ги направиха първа грижа за цивилизована Европа. Ама няма как – нали сега сме обединени и всеки може да си ходи където иска, затова решиха вместо да измислят нови закони (как да запрат странстващите роми които станаха изведнъж европейски граждани и едновременно главоболие за европейците) да ги интегрират в държавите им.
Казват че ще бъдат обучени 400 посредници и 100 юристи за улесняване на икономическата и социална интеграция на ромското общество. Предполагам ще бъдат избрани от еврокомисарката Вивиан Рединг. Ако ли пък не, кой ще направи избора им, по какъв начин ще се контролира дейността им? Отпуснатите средства как ще бъдат разпределяни? Кой ще ги разпределя и кой ще следи за правилното им използване? Обществена тайна е че средства от ЕС по различни програми не отиват по предназначението си, същото ли ще стане и с тези?
Очакваме както давате гласност на програмата така да дадете гласност и на резултатите.
Много се страхувам че тази интеграция за пореден път ще бъде използувана за обтягане на социалните отношения между етническите групи и ще засили расизма в България. За пореден път ще бъде представена по подходящ начин от някои политици които умело ще подклаждат омразата към една от най-неоправданите и неподкрепяни общности.
Упрекват ромите че са неграмотни. Само те ли? Образователната система в България е на такова ужасно ниво че би могла да се сравни с държави от третия свят, здравеопазването е меко казано безобразно, социалното осигуряване е един парадокс. На практика съществени закони по тези проблеми няма а малкото съществуващи не се прилагат. Затова много се опасявам, че шумът който се вдига, е за да стане ясно че в тази държава вина имат всички, включително и ромите, с изключение на политиците.
Ромите са обвинявани от всички за кражби, измами, проституция и престъпления. Но злото няма етнос. Всички „цигански“ престъпление – от проституцията до кражбите на метали, намират опора в структурите на властта. Държавни чиновници, банкери и високопоставени политици крадат ежедневно страната, „самоубиват“ се взаимно и разполагат с нас както намерят за добре. И ни пробутват „интеграцията на ромите“ като въпрос от национално и европейско значение.
Но проблемът не е в в циганите, а във властта. Съдът и полицията служат на „висшето общество“. Престъпниците също служат на него. Ако искаме справедливост, ще трябва да я потърсим сами, вместо да чакаме държавата да ни „обединява“ и „интегрира“.

Таня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40