Движението „Разгневените от Синтагма”, което започна от фейсбук събра, 20 хиляди гърци пред парламента в столицата. Те дойдоха да изразят недоволството си от всичко, което се случва в страната в последната година и половина и за разлика от предишни митинги, този път протестиращите не са представители на определени партии, синдикати, работни групи или държавни чиновници с намалени заплати, организирани от браншовите си съюзи.

Майки с деца, възрастни хора, младежи с бира в ръка, всички обединени от идеята, че политиката днес е погрешна и ако политиците не са готови да я променят, то трябва народа да вземе нещата в свои ръце. Хората прииждаха от всички страни и запълниха площада с една цел – да покажат на управляващите, че трябва да се сложи край на хаотичните действия и часът на истината е дошъл. „Днес трябва да падне правителството”, коментира пред GRReporter млада журналистка от местна медия, която пожела да остане анонимна. Други граждани коментираха, че дори правителството на Георгиос Папандреу да подаде оставка, нищо по-добро не се очаква да дойде на власт.

Истината е, че за година и половина стачки и протести, нито една опозиционна партия или синдикална организация не успя да събере толкова много народ, колкото събитието обявено в социалната мрежа на фейсбук. „Молим всеки, който има намерение да създава проблеми и да използва насилие да натисне ‘Not Attending’ и да си остане вкъщи”. Създателите на събитието бяха категорични в манифеста си, че протестът ще е мирен и целта му е да покаже, че гърците не са съгласни да ги управляват хора, които не знаят какво правят. За няколко дни поканата за участие в протеста събра 25 хиляди души, които потвърдиха, че ще вземат участие в инициативата. Само между десет сутринта и пет следобед в деня на протеста над 12 хиляди души, натиснаха бутона „Посещавам“ (Attending), до вечерта техният брой надмина 30 хиляди.

„В последната година и половина всеки ден се събуждаме и чуваме за нови мерки. Всички знаем, че промяна е нужна и жертви са нужни, но всичко направено до момента не само не дава резултат, а влошава както ситуацията в страната, така и позицията ни в Европа”. Това обясни млад мъж, който работи като шофьор в частна фирма и бе дошъл пред парламента, за да подкрепи инициативата. Той каза, че с повече от присъстващите няма никаква връзка, но моментът, в който на вече на всички им е писнало от некомпетентността и корупцията в държавата е дошъл. „Много от събраните тук са държавни служители, с дебели заплати или партийни членове на Нова Демокрация или ПАСОК, които през годините са се облагодетелствали по един или друг начин от системата. По принцип моите проблеми са доста по-различни от техните, но вече на всички е ясно, че нещата не могат да продължават, като по старо му”.

Часът на срещата на площад Синтагма бе определен за шест следобед. Към шест и половина вечерта, Синтагма вече преливаше от хора. Според информацията предоставена от полицията в началото мирните протестиращи са били не повече от 10 хиляди. До девет часа вечерта обаче техният брой се удвои. Групи от хора седяха по бордюрите и тротоарите, говореха и се смееха. Обсъждаха политическата ситуация, как се стигна до тук, какво може да се направи. Две млади момчета на не повече от 18 години с колелата си също бяха дошли на „протеста на отчаяните”. Единият каза: „Ние добре дойдохме, но до кога ще седим тук?”, а неговият приятел отговори: „Докато се случи нещо интересно”.

Не е ясно какво според младежите би означавало интересно събитие, но желанието на всички събрани бе да се чуе техния глас. На вълни тълпата подемаше освирквания, като хората бяха обърнати с лице към парламента. Чуваха се  лозунги, като „Вън крадците!”, „Взимайте си меморандумите и се махайте!”, „Парламента да изгори!”. Специалните части на полицията бяха отцепили района около сградата на Народното събрание, но за разлика от други митинги нямаше познатото напрежение. Сякаш самите полицаи бяха част от протеста и недоволните на Синтагма, а не ръката на закона, която трябва да удържи народния гняв.

3 thoughts on “Над 20 хиляди недоволни гърци излязоха пред парламента”
  1. Ако обичате поправете името на движението от „Отчаяните на Синтагма“ на „Разгневените на Синтагма“, моля. Има огромна разлика между разгневен и отчаян, не мислите ли? Тази неточност в превода е дразнеща. Движението е „Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα“, което в превод ще рече : Разгневени на Синтагма“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40