За възможността да бъдат нарушени гарантирани от конституцията права на обвиняемите алармираха днес адвокатите на трима от задържаните за участие в терористичната организация „Революционна борба”.

Сарандос Никитопулос, Христофорос Кортесис и Евангелос Статопулос бяха заловени през април 2010 и освободени година по-късно, като им бяха наложени ограничителни мерки до започването на съдебния процес срещу тях. Малко по-късно Върховният съд оспори решението на Съвета на апелативните съдии, които не удължиха срока на временно задържане на тримата младежи. Случаят бе върнат за повторно разглеждане от съдийския съвет, който ще трябва да постанови евентуално удължение на срока на задържане за още шест месеца.

Според защитниците обаче Съветът на апелативните съдии вече не е компетентен да се произнесе за удължаването на срока, тъй като 12-месечният срок, който поставя законът е изтекъл.

Адвокатът Спирос Фитракис заяви, че решението на апелативните съдии е било единодушно и напълно обосновано. Той посочи, че срокът на временно задържане по време на предварителното следствие не е възможно да бъде променен в тежест на подсъдимите лица. Защитниците смятат, че след като в обосновката на решението се упоменава изрично, че лицата имат местожителство, не са били осъждани в миналото и не съществуват съмнения, че може да избягат би следвало да бъдат свободни до провеждането на съдебния процес.

Според адвокатите проблемът в случая е „особеният характер на действията на подсъдимите”. „В случая с подсъдимите съществува специално отношение. В член 6 от Конституцията се посочва, че срокът за временно задържане е 12 месеца и може да бъде удължен само при извънредни обстоятелства, които тук не са налице” заяви адвокатката Анна Папарусу. Тя се позова и на редица решения на Върховния съд, от които личи, че в повечето от случаите той приема съществуващата и в този случай аргументация и зададе реторичния въпрос защо тя все пак е недостатъчна.

Нейната колежка Мария Далиани каза, че ако съдебният съвет се произнесе за удължение на срока, това ще бъде случай на незаконно задържане. Тя заяви, че презумпцията за невинност на подсъдимите е била нарушена и от четирима депутати, които са определили подсъдимите като членове на „Революционна борба”, без това да е доказано още от съда. „Случаите на намеса на изпълнителната власт в съдебната не са никак малко” каза тя и припомни, че вчера Европейският съд за правата на човека осъди Гърция за нарушение на презумпцията за невинност след жалбата на бившия ректор на университета Пандио, като решението бе базирано именно на заявления на бившия премиер Костас Караманлис, на министъра на правосъдието Сотирис Хадзигакис и заместник-министъра Петрос Дукас.

Адвокатът Спирос Фитракис допълни, че в последно време нарушенията на закона в случаите, които засягат организираната престъпност са зачестили. „Малко преди изтичането на 18-месечния срок на временно задържане един мой клиент, който е обвиняем за участие в организацията „Конспирация на огнените ядра” написа и публикува в интернет един свой текст. Веднага го „издигнаха” във водач на организацията и подстрекател на действията на организацията с цел да не бъде освободен”.

По повод преразглеждането на решението за освобождаване на тримата подсъдими 40 техни съратници окупираха символично сградата на адвокатската колегия в Атина с призив „Долу ръцете от тримата наши другари Х. Кортесис, С. Никитопулос и В. Статопулос”. Те разпънаха пано, а други членове на групата стояха на входа и раздаваха листовки на минувачите.

Според обвинителния акт тримата младежи, както и останалите трима, които не бяха освободени се обвиняват за участие в терористична организация, опити за убийство, доставка, производство и притежание на експлозиви и бомби, взрив и опит за взрив, незаконно притежание и носене на оръжие, както и причиняване на големи щети с взрив.

Бел.ред. Без лого. Транспарант за солидарност с  другарите Х. Кортесис, С. Никитопулос и В. Статопулос в центъра на Атина.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40