Цяла гора беше изсечена за упражнения по темата “ден, свободен от данъци”. Луда радост разтресе народа, че от 4 май нататък щял да работи само за собствения си джоб. Журналисти и коментатори с упоение изчисляваха колко време от началото на годината гражданите работели за напълване на държавната хазна,  кога бил настъпвал този блажен ден в другите страни, къде сме били ние, българите, в тази класация… глупости до безкрай.

Ден, свободен от данъци, няма! Още от първите дни на годината отвсякъде ни се напомняше, че до 30 април сме длъжни да си подадем декларациите за доходите от миналата година. Че ако ги платим преди тази дата, ползваме отстъпка. И то ОГРОМНА – цели 5 (!) процента от дължимата сума. Резултат: данъкоплатецът ката ден мисли кога ще сколаса да се пребори и правилно да попълни декларацията, кога ще има време да я подаде. А главната му безсъница е как да събере “дължимата” сума, та да я пусне в бездънния джоб на държавата, а тя милостиво да му върне трошичките, на които е дала помпозното название “отстъпка”.

Ето с такива дълбокомъдрени занимания са запълнени будните часове и сънищата на онези, чийто труд храни “държавните кърмачета” – производители на купища излишни хартийки. Истински трудовите хора, вместо да мислят как ефективно да вършат конкретната си работа (ако я имат!), или как да си намерят работа (а в момента мнозина нямат), вдигат кръвно от неразбираеми формуляри, с пяна на уста обясняват на евентуални заемодатели заради какви харчове им се молят за тези няколко десетки лева, които липсват в джобовете им. С две думи – “кипи безсмислена циркулация”.

Само дано не си помислите, че на 30 април адът свършва! Следващият “ден за отдишване” е 30 юни – дотогава ти дават срок да си платиш поне половината от глобата, начислявана заради това, че покривът над главата ти е твой собствен и че правиш боклук, понеже си живо същество. Послушен ли си, държавата те погалва пак с пет процента “намаление”.

Ако някой сметне дните от 30 юни до 31 декември за “свободни от данъци”, жестоко се лъже. И през втората половина на годината над главите ни виси е един, а дузина дамоклеви мечове: недобор за дома и боклуците; ДДС върху стоки, без които не се живее; произволни сметкосъчинения от разни топлофикации и електроразпределения, наречени “общи разходи”, “такси измерителен уред”; доплащания и начисления по всякакви други клаузи, поднесени на извънземен език.

Данъци “живот” тровят съня ни всяка нощ от всяка наша година на този свят. И така ще бъде, докато хората се пържат “во чревото адово” на структурата, наречена “държава”. Затова определянето на датата, когато “започваме да работим за себе си”, може да служи единствено за упражнения на студенти по статистика.

И като стана дума за статистика, ето ви малко цифри за размисъл.

Макрорамка на бюджет 2011:

* Приходи – 16 076 047 300 лева.

* От тях 14 353 683 100 лв. данъчни приходи, а 1 674 269 600 лв. са неданъчни.

* Основен приход – от ДДС (6,4 млрд лв.) и акцизи (3,8 млрд лв.)

* От данъка върху доходите на физически лица се очакват около 2 млрд. лв.

* От корпоративен данък – 1,5 млрд лева, а от въведения от следващата година данък върху застрахователните премии – 20 млн. лева.

* От неданъчните приходи най-много постъпления се очакват от доходи от собственост – 778 714 000 лв.

* Събраните държавните такси трябва да са 692 035 300 лв.

* Разходна част – 18 236 787 600 лв. Разходи 8 389 332 400 лв, трансфери 9 035 975 800 лв., вноската в евробюджета 811 479 400 лв.

В днешната политическа география няма блажена долина на име “свобода от данъци”, защото държавата – това са данъците. И едното, и другото – заговор срещу свободата и добруването на човечеството.

Славянка

Шаркан

6 thoughts on “Свобода от данъци няма!”
 1. Това пък до кога сме работели за държавата е тъпа пропаганда. Изчисляват го в полза на разни бизнесменчета, а не в наша полза. Щото като престанем да работим за данъците, почваме да работим за бизнесменчетата. Точно обратно стоят нещата. Докато работим за държавата работим за нас си. Щото държавата си е наша и както я караме и стопанисваме такава ще я имаме. Тя ни е единственото средство за организиране и самозащита. Затова и западни и наши бизнесменчета хем все по нея плюят, хем гледат да я яхнат, когато позволим. А ние много позволяваме. Когато не работите за данци работите за частници! Кога ще изчислят колко време работим за ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, мобилните оператори, банките, Техем, Бруната и т.н.? И на всичките тия печалбите отиват в чужбина! Да, колкото по-малко за нашата държава, толкова повече за техните държави и за яхти и бенлита на разни комплексирани идиоти. Журналята и разни Георги Ангеловци затова смятат колко работим за държавата … Тая пропаганда на всички ни ума е изпила.

 2. И аз смятам тези изчисления за това до кога работим за този или онзи, за глупави.
  Кихано, Държавата не е наша – тя е именно тяхната държава, на тия с бентлитата. А източването на държавния бюджет е най-печелившия бизнес в България и основно средство за препитание на всички олигарси…

  За какво се използват парите ни събрани от данъци – например това в което е обвинена Масларова, източила 11млн, покрай някакъв измислен ремонт на сграда. За съжаление и това ще е поредното дело, което ще се провали защото днес човекът пренасял „куфарчетата“ е получил амнезия и се е отказал от показанията си.

 3. Бай Благой,
  съгласен съм с теб, но когато тия присвояваха държавата ни ние викахме „ура“ и „браво“ и скачахме по площадите под звуците на оная песничка на Ленън, нали?

 4. Айде, не ние, аз не съм скачал, за теб не знам, ама много хора се радваха на предаването и ограбването на държавата ни. Много и сега се радват и смятат продължаващата развала за прогрес към демокрация и просперитет.

 5. Вноската в евробюджета….ето това е най-голямата кражба на народа ни. И отива директно в еврейо-европейската пирамида!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40