12 трупа – Това е резултатът от днешните сблъсъци между про-палестински активисти и израелските сили за сигурност. При няколко протеста имаше ранени и жертви, като изненадата за Израел дойде откъм сирийската граница, която бе пробита от няколко стотин души, искащи да стигнат до селището Маждал Шамс в Голанските възвишения, населено със сирийци, останали зад границата, определена през 1967 г., когато Израел окупира тази част от Сирия.

При последвалите сблъсъци, са убити между 4 и 6 души, а десетки са ранени. Този случай ще създаде казус, който сериозно може да застраши мира в региона. От една страна трябва да се обясни пробива на границата, от друга Израел със сигурно трябва да обясни действията си. Тел Авив побърза да обвини Дамаск, че е изпратил хора, с цел да отклони вниманието от себе си. Едва ли е така, тъй като сирийските власти имат достатъчно проблеми на територията си, за да рискуват война с Израел.

По всичко личи, че инициативата “Трета интифада”, която се създаде в атмосферата на арабските протести от началото на 2011 г., изпълнява плановете си. Замисълът да се притиснат израелските управляващи по всички граници на държавата, в деня за отбелязване на Накба(Twitter резултати, Nakba Day – Wikipedia), се изпълни – протести имаше в Газа, Западния бряг, по границите с Египет, Йордания, Сирия, Ливан.

Зад всички тези събития стои едно единствено нещо – желанието на палестинските бежанци да се завърнат по домовете си. Те нямат това право от 1967 г. насам, като Израел нарушава редица международни закони. Организаторите, също младежи, както в Египет и Тунис, са вдъхновени от арабските протести, залели арабския свят, и настояват да бъде признато правото на завръщане на палестинските бежанци. В момента Израел няма силен съюзник сред арабските държави, тресящи се от вътрешни сблъсъци, и може би най-накрая ще разреши проблема с палестинските бежанци. Всяко друго решение ще доведе до още повече кръв, тъй като едва ли “Третата интифада” ще спре сега, т.е. протестите и демонстрациите ще се засилват, още повече, че има жертви.

 

2 thoughts on “15 май в кръв – Nakba – Palestine”
 1. Кристалина Георгиева в Палестина и Газа с тежки критики срещу политиката на Израел

  Българската комисарка в ЕК не спести нищо на Израел по време на визитата си в окупираните територии и Източен Ерусалим (15 – 18 май 2011 година).

  “Жените и децата, по-специално, живеят под постоянна заплаха от тормоз, изгонване и разрушаване на живота им. Тук има проблем при защитата на цивилното население. Всяко действие, което води до насилствено изселване трябва да спре. Този проблем, съчетан с тежки ограничения на достъпа и движението, наложени от окупационните сили означава, че повечето хора са лишени от възможността за икономическо и социално развитие, са лишени от правото да живеят достоен живот . (…) Законното право Израел, да живее в мир и сигурност не премахва задължението на същия Израел като окупационна сила да спазват международното хуманитарно право. Зачитането на правото на достоен живот трябва да предотврати появата на насилие, подобно на това на което станахме свидетели днес в окупираните палестински територии. ”

  В Газа, веднага след срещата си с министъра на отбраната Ехуд Барак, Георгиева отново остро атакува израелската политика:

  “… незабавно, безусловно и устойчиво право на преминаване към и от Ивицата Газа” … “Блокадата пречи на движението на хора, внос и износ на стоки, което води до чувство на неудовлетвореност и подкопава развитието. Много е трудно, например да се внасят строителни материали в ивицата Газа, въпреки че те са спешно необходими за изграждане на къщи и училища. Друг пример за това е тежкото положение на рибарите, които не могат да излизат извън зона от три мили и не могат да осигуряват прехрана на семействата си. “
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=8773

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40