15 май в кръв – Nakba – Palestine

12 трупа – Това е резултатът от днешните сблъсъци между про-палестински активисти и израелските сили за сигурност. При няколко протеста имаше ранени и жертви, като изненадата за Израел дойде откъм сирийската граница, която бе пробита от няколко стотин души, искащи да стигнат до селището Маждал Шамс в Голанските възвишения, населено със сирийци, останали зад границата, определена през 1967 г., когато Израел окупира тази част от Сирия.

При последвалите сблъсъци, са убити между 4 и 6 души, а десетки са ранени. Този случай ще създаде казус, който сериозно може да застраши мира в региона. От една страна трябва да се обясни пробива на границата, от друга Израел със сигурно трябва да обясни действията си. Тел Авив побърза да обвини Дамаск, че е изпратил хора, с цел да отклони вниманието от себе си. Едва ли е така, тъй като сирийските власти имат достатъчно проблеми на територията си, за да рискуват война с Израел.

По всичко личи, че инициативата “Трета интифада”, която се създаде в атмосферата на арабските протести от началото на 2011 г., изпълнява плановете си. Замисълът да се притиснат израелските управляващи по всички граници на държавата, в деня за отбелязване на Накба(Twitter резултати, Nakba Day – Wikipedia), се изпълни – протести имаше в Газа, Западния бряг, по границите с Египет, Йордания, Сирия, Ливан.

Зад всички тези събития стои едно единствено нещо – желанието на палестинските бежанци да се завърнат по домовете си. Те нямат това право от 1967 г. насам, като Израел нарушава редица международни закони. Организаторите, също младежи, както в Египет и Тунис, са вдъхновени от арабските протести, залели арабския свят, и настояват да бъде признато правото на завръщане на палестинските бежанци. В момента Израел няма силен съюзник сред арабските държави, тресящи се от вътрешни сблъсъци, и може би най-накрая ще разреши проблема с палестинските бежанци. Всяко друго решение ще доведе до още повече кръв, тъй като едва ли “Третата интифада” ще спре сега, т.е. протестите и демонстрациите ще се засилват, още повече, че има жертви.

 

Адрес на статията
Етикети: ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

2 коментара

  1. Pingback: Бай Благой

  2. Pingback: Бай Благой

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40