- Без Лого - https://bezlogo.com -

Wikileaks: Дежа вю: руският енергиен шантаж и „циркът“ на Атака

[1]

Внимателният прочит на стари дипломатически грами от американското посолство в София, разкрити от Wikieleaks оставя впечатление за „дежа вю“ в днешните драматични събития в София.

През декември 2005 г. вицепрезидентът на Газпром Медведев лично е заплашил премиера Станишев, че ще спре газовите доставки ако България не желае да предоговори изгодния за страната договор (б.ред. подписан от кабинета „Костов“) – пише посланик Байърли в грама [2] от април 2006 г [06SOFIA565 [2]].

Три години по-късно, през 2009 в Гданск подобна заплаха е отправил Владимир Путин към Бойко Борисов [3]. Ако не се задвижи проекта Белене, „българите рискуват да останат на студено тази зима“ – казал Путин на Борисов извън протокола [09SOFIA561 [4]].

През 2011 заплахата да „останем на студено през зимата“ все още е реална, а проектът Белене е на път да стане необратим, благодарение на усилията лично на Бойко Борисов и на неговия ментор Валентин Златев.

През 2006 г. Атака устройва манифестации и протести против подписването на Договора за сътрудничество в отбраната (DCA), окачествени от Байърли като „такъв цирк“ в същата грама от април 2006 [06SOFIA565 [2]].

Както Биволъ вече писа [5], „циркът“ на Атака се разиграва в ключови моменти, но е предвидим. Днешното съобщение от Москва, че Кремъл се безпокои [6] от разполагане на ПРО на САЩ в България е част от този предвидим сценарий.

[7]

През 2011 „циркът“ организиран от Атака може да завърши с опасен етнически пожар ако властта и най-вече прокуратурата в лицето на Борис Велчев не пресече разпалването на етническа омраза организирано от Сидеров.

3 Comments (Open | Close)

3 Comments To "Wikileaks: Дежа вю: руският енергиен шантаж и „циркът“ на Атака"

#1 Comment By Бай Благой On 22 май 2011 @ 13:28

Защо властта протака своята контраатака
Малък ли им беше досега Волен Сидеров и малко ли им беше всичко, което сътвори до момента „Атака“, че едва сега ги „забелязаха“?
[8]

Време е да ни хване срам
ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС са рубладжийските партии, които само след броени дни ще гласуват в парламента за построяването на АЕЦ “Белене” – продавайки интересите на страната си и поставяйки България в енергийна и политическа зависимост от Русия за десетилетия наред
[9]

#2 Comment By Бай Благой On 29 май 2011 @ 01:30

[10]

#3 Comment By Бай Благой On 12 юни 2011 @ 17:23

Пребиха пазача на столичната джамия
[11]