При поредна газова криза между Русия и Украйна, България ще е по-подготвена и ще може да поддържа 80% от нуждите си в продължение на две седмици, след което правителството ще може да поддържа 50% от нуждите от газ за дълъг период от време. Топлоцентралите са подготвени за бързо превключване на мазут. Такива сметки прави американския зам.-посланик Сатън в дипломатическа грама от 22 декември 2009 г. [09SOFIA716], предвиждайки ситуацията през 2010 г.

Грамата е озаглавена „Какво ще се случи ако газът отново бъде спрян?“. Хранилището в Чирен е пълно, а с Гърция и Турция е сключено споразумение за обръщане на газовия поток при необходимост – пише Сатън. Това може да стане технически за 5-6 часа от Гърция, но заради изпомпването на остатъчния газ са нужди два-три дни докато доставките станат нормални. Реверсивната връзка от Турция е по-сложна, тъй като е нужно преместване на клапани, но може да се задейства за около седмица, става ясно от грамата.

Проблемът е, че количествата през реверсивните връзки не са гарантирани и по преценка на американците, България няма да получи повече от 2 млн. куб/м на ден сумарно от Гърция и Турция, които трябва да дойдат от терминалите за втечнен газ в Северна Гърция и на Мраморно море.

Картината определено изглежда по-оптимистична от драматичните събития през 2009 г, когато рязкото спиране на газа за малко не предизвика технологични аварии и се оказа, че няма аварийна готовност за превключване на топлоцентралите на мазут.

Въпреки, че усилията на България все още не отговарят на европейските стандарти за готовност, правителството на Борисов, което поддържа по-малко комфортни отношения с Москва от предшествениците си „няма да бъде хванато неподготвено като предишното правителство“. Остава да се свърши значителна работа по разширяването на газовите хранилища и построяването на регионалните междусистемни връзки – пише американския дипломат в заключение.

Коментар на Биволъ

„Две години няма реално свършена работа с газовите връзки. Конкурсът за връзката с Гърция едва сега беше обявен. Има несвършена работа, или ще я свършат, или промените ще ги продължа” – това каза Борисов по повод вчерашните уволнения на министъра на транспорта и зам.-министъра на енергетиката.

Липсата на напредък по изграждането на междусистемните връзки означава, че прогнозата за зимата на 2012 може да е по същество същата като за 2010. Така две години от мандата на ГЕРБ минаха без да се изградят няколко десетки километра тръби, финансирани от Европа.

В други вече публикувани грами Борисов се оплаква едновременно от заплахите на Путин да ни остави на студено през зимата на 2010 и от липсата на европейско финансиране за междусистемните връзки с Гърция и Румъния, което възлиза на общо 55 млн евро (45 млн към Гърция и 10 към Румъния).

За довършване на спортната зала в София обаче бяха извадени 108 млн лева от фискалния резерв, което е показателно какви са приоритетите на правителството и лично на премиера.

Енергийната независимост на страната в случай на сериозна криза както през 2009 г. остава под въпрос и за 2012. Парадоксално е, но малкият напредък за смекчаване на щетите е постигнат при правителството на Тройната коалиция, което взима мерките описани от американския дипломат в грамата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40