1 юни е Деня на детето. Навсякъде звучи една стара, но неостаряваща детска песничка, с която порасналите деца си пожелават никога да не губят детското в себе си и поне за малко да забравят, че са възрастни. Тя е „Къде остана детството” или както всеки я знае „Къде са ми детските книжки”, изпята от незабравимия Асен Кисимов. Бате Асен, събира зрителската обич с чудесните си роли в театъра, телевизията и киното, завинаги остават в сърцата и изпълненията му на други детски песни като „Тече, всичко тече“ и „Зайченцето бяло“.
Дотук с милите детски спомени.
През 1995 година в един софийски трамвай група неонацисти го пребиват и наръгват в главата, защото им приличал на турчин. Търсели някой „небългарин” и намират дребничкия, 60-годишен мъж с артистична барета и детска книжка под ръка. Следва светкавичен удар в слепоочието, черепът хлътва, мъжът губи съзнание, смазват го с ожесточение, пребиват го като куче, всичко е оплискано с кръв, хората в трамвая не гъкват. Актьорът прекарва известно време в болница за лечение на черепната си травма. Няколко години след това той не може да играе на сцената – забравя репликите. На тях не им се случва нищо. Учуден е от постъпката на тези млади хора, но им прощава, защото смята, че добротата е тази, която е от значение и която може да промени хора и събития. Асен Кисимов мисли, че човек се ражда добър и оттам нататък, зависи как ще бъде настроен да възприема околния свят. „За съжаление”, казва актьорът, „днешният свят е изпълнен с много насилие, което сякаш се е превърнало в нещо нормално и затова най-верният път е именно добротата”. В интервю в предаването „Всяка неделя”, актьорът (още с видими рани от побоя) официално прощава на своите нападатели и с голямото си сърце отново пледира за доброта и толерантност. Младежите с бръснатите глави обаче така и не се свързват с него, за да му се извинят – оказват се съвсем не толкова смели, колкото в деня на нападението. За сметка на това, на откритите телефони в едно радио разни фашизоиди ще крещят „Zieg Heil!” и ще обясняват, че всъщност бате Асен приличал на евреин, и освен това бил „комунистическа свиня”, поради което „жалко, че оживя тая отрепка”.
През 2005 г. анонимен автор включва името на актьора в списък с така наречените „предатели”. Този списък е публикуван във форум на страницата на партия „Атака”. Обвинението към него и към още десетки изтъкнати български общественици и творци е, че е „приятел на евреите и че заради поведението си и голямата си уста е бил справедливо пребит през 1995 г. от скинари в трамвая”.
Ние те помним, Бате Асене, помним и фашистките ти палачи. Помним и безкрайната ти доброта, но знаем, че Злото се възцарява, когато другите добри хора не правят нищо. Години по-късно, неонацисти продължават безнаказано да проливат кръвта на хора с различни убеждения, с различна прическа или с друг цвят на кожата.
Възмездие трябва да има. И ще има!

2 thoughts on “Бате Асен, детските книжки и неонацистите”
 1. Да не забравяме комунистическите отрепки избили в първите месеци над 30 000 българи, елита на Царство България и впоследствие още 250 000 души, стотици хиляди пребити, изселени и наблъскани в лагери като мръсни животни!

  1. А какво ще кажеш за фашистките зверства от 1923 година до 1944 година така наречената гражданска война във България Ето ти тук и малко статистика https://worldtodaybg.com/2015/10/03/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8/ Инструкция до войската и полицията от времето на монархо-фашисткото правителство на България преди 1944 година.

   ИНСТРУКЦИЯ-УКАЗАНИЕ

   НА РО-2 при Щаба на войската до разузнавателните секции в частите за мъченията, които трябва да прилагат

   (РО – разузнавателен отдел при щаба на армията, РО-2 – печално известен с убийствата си през годините 1923-1925, особено на интелектуалци, негов патент е бесенето с примки, бел.ред.)

   ПОБОИ

   С юмруци, дърво, гума и желязо, боксова ръкавица и други.
   Система прилеп
   Биене с юмруци в областта на бъбреците
   Скачане с подковани обуща и ботуши върху голо тяло
   Бой с пистолет по гръдния кош за туберкулиране
   Връзване с ръцете нагоре, а на всеки крак се връзва сандък с патрони до 50 кг тежък и в това положение биене с дърво.
   МЪЧЕНИЯ – РАЗНИ

   Тичане след побоя с подути крака
   Стоене прав в продължение на дни и нощи
   Обесване с главата надолу
   Бъркане с пръчка в женски полов орган
   Забиване клечки под ноктите и кибритени клечки, които се палят
   Да се спи вързан, без да се мръдне
   Туряне в сандък и капене на вода върху главата
   Изнасилване
   Разчекване
   Събличане гол
   Събличане гол и поставяне да лежи върху цимент
   Забиване стъкла в задника
   Връзване върху стол, гори му се лицето, което служи за пепелница, понеже върху него се гасят угарките и после се мушкат в устата
   Пред разпит се държи да слуша писъците на изтевазаните
   Скачане върху жертвата
   Дървен шлем при разшиване на черепа
   Електрически ток
   Гладуване
   Даване да се пие солена вода или сол
   Горене с желязо около главата и запушване ушите с памук
   Електрически ток в матката и гърдите
   Чупене ребра със синджир, навиват около гръдния кош и пристяган с лост
   Наливане терпентин в ануса
   ФИЗИЧЕСКИ ЖЕСТОКОСТИ И УБИЙСТВА

   Рязане на части от тялото: полови органи, гърди и други и поставянето им в устата на жертвата
   Рязане на уши и даване да си ги изяждат
   Заравяне жив до шията
   Скопяване
   Изнасилване на жена пред мъжа и децата й
   Убиване на мъж пред очите на жена му и децата му
   Убиване на децата пред баща им и майка им
   Убиване на майката
   Разстрелване
   Излагане на мъртвите тела на поругаване
   Разстрелване на задържани пред очите на тези, които ще бъдат разпитвани
   Удушаване
   Принуждаване на лицето да скочи от четвъртия етаж
   Разяне на вени
   Копане гроб и разстрелване над него
   Заравяне на още живи хора
   Убити и после рязани с брадва
   Заровени и след три дни изровени и обесвани с главата надолу
   Гуляй и фотография с жертвите и после – убиването им.
   Оригиналният документ се намира във Военноисторическия архив във Велико Търново.

   Из“Възмездието”, Иван Пауновски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40