Една заблудена левица

EДИН от най-могъщите хора на планетата, ръководител на най-голямата финансова институция в света, напада една от най-уязвимите жени в света, скромна африканска емигрантка. В своята оголена точност този образ резюмира със сила на илюстрация в пресата една от основните характеристики на нашето време – насилието на неравенството.

Това, което прави още по-патетичен случая на бившия директор на Международния валутен фонд (МВФ) и лидер на дясното крило на Социалистическата партия Доминик Строс-Кан, е, че ако всичко се потвърди, провалът му ще представлява една метафора на моралното рухване на социалдемокрацията.

Всичко това възмущава много гласуващи за левицата хора в Европа, които са все по-склонни, както показаха местните избори на 22 май в Испания, да приемат три форми на отхвърляне и отрицание – радикално негласуване, гласуване за популистката десница и протести по площадите.

Естествено, бившият шеф на МВФ и бивш кандидат за президент на Франция в изборите през 2012 г., обвинен на 14 май в сексуална агресия и опит за изнасилване на прислужничка в хотел „Ню Йорк“, се ползва от статута на невинен, докато американското правосъдие не се произнесе. Но поведението на водачите на социалистите и на много „леви“ интелектуалци във Франция, които се втурнаха към камерите и микрофоните, за да изкажат в хор своята безусловна подкрепа на Строс-Кан, представяйки го като главния пострадал и намеквайки за „заговор“ и „машинации“, бе наистина срамно. Те не можаха да кажат дори една дума на съчувствие и солидарност с предполагаемата жертва. Някои, като бившия министър на културата, социалиста Жак Ланг, не се поколебаха да омаловажат с мачистки рефлекс сериозността на евентуално случилото се, като заявиха, че „в крайна сметка няма умрели“ [1]. Други, забравили смисъла на думата справедливост, поискаха привилегии и едно по-благосклонно отношение за своя могъщ приятел, тъй като според тях не ставало въпрос „за обвиняем като другите“ [2].

Такова безсрамие остави впечатлението, че френският политически елит, в каквото и престъпление да бъде обвинен някой от членовете му, реагира с една съгласувана подкрепа, която повече прилича на мафиотско съучастие [3]. Сега, поглеждайки към миналото, когато излизат наяве други обвинения срещу Строс-Кан за сексуално преследване [4], много хора се питат защо медиите са скрили тази черта на бившия шеф на МВФ [5]. Защо журналистите, които са знаели за оплакванията на други жертви на сексуално преследване от негова страна, не са разнищили по-дълбоко тази тема. Защо гласоподавателите бяха държани в неведение и Строс-Кан им бе представен като „голямата надежда на левицата“, когато е било явно, че ахилесовата му пета може във всеки момент да прекъсне изкачването му нагоре.

Още от преди години, с цел да спечели президентския пост, Строс-Кан беше наел ударни бригади от пиари. Една от мисиите им беше да попречат пресата да разпространи свръхлуксозния начин на живот на бившия шеф на МВФ. Желаеха да избегнат всякакво неудобно сравнение с трудния живот на милиони обикновени граждани в социалния ад, в който, най-малко частично, ги хвърли политиката, именно на тази институция.

Сега маските падат. Цинизмът и лицемерието се проявява в цялата си сила. И въпреки че поведението на един човек не трябва да се отъждествява с моралното поведение на цялото му политическо семейство, явно е, че то допринася за упадъчния образ на социалдемокрацията. Още повече когато се причисли към безбройните случаи на икономическа корупция в лоното ѝ (бившите диктатори Бен Али в Тунис и Хосни Мубарак в Египет бяха членове на Социалистическия интернационал!)

Приобщаването на социалдемокрацията към пазарната икономика и неолибералната глобализация, отказът ѝ от защитата на бедните, на Държавата на благоденствието и на публичния сектор, новият ѝ съюз с финансовия капитал и банките лишиха европейската социалдемокрация от главните белези на нейната идентичност. На гражданите им е все по-трудно да различат дясната от „лявата“ политика. И двете се подчиняват на изискванията на финансовите господари на света. Не беше ли висша хитрост назначаването на един „социалист“ за директор на МВФ с мисията да наложи на приятелите си „социалисти“ в Гърция, Португалия и Испания безчовечните неолиберални планове за преструктуриране [6]?

Оттам и отвращението на хората. И възмущението. Отхвърлянето на фалшивата изборна алтернатива между две програми, които в действителност са близначки. Оттам и здравословните протести на площадите: „Нашите мечти не се побират във вашите урни“. Пробуждане! Край на бездействието и безразличието! И основното искане: „Народът иска край на тази система“.

Игнасио Рамоне

Le Monde diplomatique – ИСПАНСКО ИЗДАНИЕ
- Превод Венко Кънев

Адрес на статията
Етикети: , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. Pingback: Бай Благой

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40