Миналата седмица беше твърде „плодородна” на новини от сектора на родната и европейска ядрена енергетика. Стартът на тази „канонада” беше даден лично от самият министър-председател Борисов, който на 27 май, от трибуната на Народното събрание съобщи, че същия ден ще бъде подписан договор с компанията Уестингхаус за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”, което щяло да намали  енергийната ни зависимост от Русия. Малка подробност е това, че в същия ден не беше подписан никакъв подобен договор, а вече и повече от седмица след това такъв все още няма. Оказа се, че не става въпрос за договор за доставка на ядрено гориво, а за „Меморандум за намерения”, други го наричат „за бъдещо сътрудничество”, каквото и да означава това. Все още не е отбелязан скок в цените на акциите на Уестингхаус на световните борси, в резултат на тази „новина”.

На 30 май: „Германия ще затвори последните си атомни електроцентрали през 2022, с което ще стане първата индустриална сила, която се е отказала от ядрената енергетика, съобщават световните агенции.” След няколко дни (малко по-надолу в текста) ще стане ясно, как родните „ядрени-ястреби” тълкуват тази новина.

На 31 май, бившият заместник министър на атомната енергетика на Русия (1998 – 2002 г.), проф. Булат Нигматулин, предупреди от ректората на СУ „Кл. Охридски”: „АЕЦ „Белене“ е риск и за България, и за Русия.” Но предупреждението не предизвика реакция на висотата на аргументите.

На 1 юни, започнаха т.н. стрес тестове във всички ядрени електроцентрали в Европейският съюз. По-този повод, два дни по-късно, изп. Директор на АЕЦ „Козлодуй” Костадин Димитров ще заяви (по БНТ) следното: „Смея да твърдя, че това, което сега толкова много се говори, за стрес-тестове по отношение на АЕЦ в Европа и по света, ние сме подложени на такива стрес-тестове през последните 10 години …”. Малка подробност е, че нито той, нито който и да е специалист по ядрена енергетика не може с думи прости да обясни на народа що за животно е този „стрес тест” и каква е ползата от него. Още по-малка подробност е, че К. Димитров в това свое изказване силно се увлича, заявявайки, че АЕЦ „Козлодуй” била подлагана на такива стрес тестове от цели 10 години. Аз работя в областа на ядрената енергетика от над 20 години, но до преди 11 март 2011 (денят на трагедията в АЕЦ „Фокушима”) никога не бях чувал словосъчетанието „стрес тест на АЕЦ”. Тоест, аз може и да не съм, но икономистът (той не е инженер) К. Димитров е не само чувал, но и провеждал такива. Проверка в Google с израза „стрес тест на АЕЦ”, за периода 11 март 2010 – 11 март 2011, или за последната година преди катастрофата в Япония дава над 200-та отговора, но само с линкове към материали съдържащи критерии, появили се след 11 март 2011. На практика такъв израз и такова понятие преди тази дата никога не е имало по отношение на ядрените обекти. За същият период (11.03.2010-11.3.2011), по критерий „стрес тест” пак Google.bg дава 375 000 отговора, но те се отнасят до банки и финансови институции. Може би от там идва и объркването в твърденията на К. Димитров. И още една, бих казал нищожна подробност. Цената на стрес теста е прилична сума, в размер на 10-12 (десет-дванадесет) милиона лева. Лъвският пай от този бонус ще отиде в джобовете на избрани „добри експерти” от средата на самата АЕЦ „Козлодуй”, със значителни „заслуги” в прикриването на факта, че от седем години централата няма паспорт (Техническа обосновка на безопасноста). На печелившите, честито!

На 2 юни беше открита седмата годишна конференция на Българският атомен форум БУЛАТОМ, в град Варна. (Не се учудвайтем че на страницата на тази организация няма да откриете информация за това събитие. Нито една “мафиотска” според американските грами, структура в света не съобщава мястото и датите на срещите си.) Заваляха ядрени новини, от „поканени” журналисти и медии! За илюстрация на „качеството” на потока от тези новини ще разгледам само една от тях, а тя е показателна, защото е сътворена от председателя на същият този БУЛАТОМ и сочен за “capo di cappi” в родната “ядрена мафия” Богомил Манчев, собственик на не безизвестната фирма „Риск инженеринг”.

За националното радио Манчев посочи и основанията си за подкрепата на проекта АЕЦ „Белене“: „Нямаме източници, ние няма с какво да си покрием живота напред. Няма с какво да го гарантираме. Една Германия се отказа, защото много се шуми по този въпрос, но някои не разсъждават. Една Германия има над 200 хиляди мегавата инсталирана мощност и се отказва от 20 хиляди мегавата, която са ядрени. И те имат над 100 хиляди мегавата въглища. (..) Ние искаме да се откажем от нещо, което ни прави 40% от енергията. Ядрената ни прави 40%.“

Това повече от съмнително изявление също се проверява лесно с Google. Той насочва към интернет страницата на U.S. Energy Information Administration (EIA) (Американска Администрация за енергийна информаци, финансирана и обслужваща Конгреса на САЩ, но и не само него. В смисъл, че друг не плаща, но може да се възползва от информацията.)

След като се порових малко извадих подробни таблици, по страни и видиве инсталирана мощност и лъжата на Б. М. лъсна, с пълна сила. Данните са към 2007 г., но не са се променили силно до днес. Германия – обща инсталирана мощност 127 хиляди мегавата, от които над 25 хиляди мегавата се падат на АЕЦ. България – обща инсталирана мощност малко над 11 хиляди мегавата, от които само 2 хиляди от АЕЦ. Така че реално германците ще се лишат от 20% от мощностите си, а не както Б. М. Твърди – 10% , докато, ако БГ затвори АЕЦ „Козлодуй“, това ще елиминира под 20% от мощностите. Сравнете отново тези цифри с казаното от Богомил Манчев.

На 3 юни, един вестник публикува слово, на не кой и да е, а на всеразбиращия Любен Дилов – син, произнесено при откриването на „купона” на БУЛАТОМ предния ден. Възможно е в началото на сбирката на БУЛАТОМ да е имало литературно музикална програма, с участието на Л. Д. Ето какво четем: „Целта ми е да ви вдъхна кураж, заставайки пред вас Защото аз съм един типичен европейски интелектуалец, издаващ прочуто европейско либерално списание, чието място – според общите практики – не би следвало да е на атомен форум, а на зелено антиядрено сборище, където да пия бира и да натискам поетеси по храстите” И още: „Неразбираеми и вредни обаче са политиците, които яхват тази безпросветност, тази свещена простота и се превръщат в бабичките, мъкнещи съчки към кладата на Джордано Бруно, надявайки се да се огреят на мимолетната слава на този огън.”

Истината обаче е, че бабичката мъкнала съчки към кладата е свързана със изгарянето на чешкият национален герой Ян Хус. Виждайки това действие на бабичката, Ян Хус произнася крилатата фраза „О, свещена простота!”.

Ако целта на Любен Дилов – син е била да вдъхне кураж на наглите, за да лъжат простите като ги замерят с фалшиви числа, то приемете тази статия като моят (и на Google) скромен принос към личната ви дезомбификация.

Георги Котев

6 thoughts on “Наглостта на “ядрената мафия” ескалира.”
 1. Прекопирали сте пропаганда на мозъчните тръстове. Вижте го къде седи тоя текст http://www.nenabelene.org/%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0%20%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%90%D0%95%D0%A6.%20%22%D0%AF%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%22%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%20%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%2C%20%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%20%D0%BF%D0%BE%20%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%20%D0%B3%D0%B8%20%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82 Вижте и главната страница, http://www.nenabelene.org/ на този „граждански“ комитет. Гледайте колконката в дясно озаглавена „противници“. Половината са от мозъчните тръстове. Вижте и кои са „Партньори“ „http://www.nenabelene.org/partners“ на тоя комитет. Пръв в списъка е ИПИ! За ваше улеснение съм анализирал сайта на тази „комисия“ http://www.antipropaganda.comxa.com/Belene.html. Пуснете първото изречение от статията да видите на колко места я е нацвъкал тая статия Георги Котев. Това е типичен почерк на мозъчните тръстове. Подвели сте се!

 2. Кихано, автор на материала е физика Георги Котев, а статията е прекопирана от неговия блог.
  Това, че я има и на други места в и-нет не се дължи на Световната конспирация, а на аналогична на нашата компютърна операция, копи-пейст…
  Това, че лица свързани с т.нар. тръстове лобират против Белене защитавайки някакви държавни или корпоративни интереси, не променя факта, че подкрепата за Гьола е равна национално предателство и слугинаж пред руските имперски интереси.
  Тоест, к.р и за тия и за тия!

 3. Бай Благой,
  забелязах, че статията е от физика Георги Котев и помня какви фишеци пускаше против Козлодуй. Както и помня че го направи от чужбина, не къде да е а Виена, при другия козлодуец Георги Касчиев, който също лобира против ядрената ни енергетика и е свързан с Уестингхаус и австрийското енергийно лоби. Та това че статията е от котев въобще не следва, че не е пропаганда на мозъчните тръстове, които колкото и да ти е чудно въществуват и правят точно това, което казвам. Лобират против Русия и за западни компании. От това ние само ще загубим. Руснаците достатъчно добросъвестно обслужват АЕЦ Козлодуй вече 40 години и не виждам причина да си разваляме отношенията с тах заради слугинаж на запада. Имперските интереси които ни мачкат в момента не са руски, а американски и европейски. Колкото повече се дърпаме с Русия толкова по-зле за нас и по-добре за американците. Какви руски интереси? Колко пъти си чувал руския посланник да се изказва? А Ворлик, гадината, е навсякъде. Превърнал се е в губернатор. Ето сега и с шистовия газ ще експериментират на наша територия. Ебават ни по всички параграфи, а ти си се хванал за Русия, та Русия. Руските имперски интереси са измислени от западняци и американци, защото така им изнася. Защото по-този начин сме лесно манипулируеми! Подиграват ни се!

 4. Кихано, виж това:
  „БАН застана зад шистовия газ и „Шеврон”
  http://news.ibox.bg/news/id_113038711
  „Христо Казанджиев посочи, че руснаците са оценили ситуацията като застрашаваща пазарното им положение и изрази съмнения, че атаките срещу добива на шистов газ са дирижирани от Москва“

 5. БАН са толкова бедни притиснати и ушмулени, че за жълти стотинки на главата си ще застанат. Освен това не са имунизирани срещу болестта „седерастия“. Всеки може да повтаря злостна пропаганда. Антируската пропаганда е навсякъде!
  А иначе да, протестите на канадци срещу шистовия газ, както и забраните за добива му в някои щати на САЩ също са дело на … Москва…
  Пропагандата против СССР сега върши работа срещу Русия. Каквото и да правиш, пропруска пропаганда в България фактически няма! Има само антируска! И въпреки това, привържениците на Русия са достатъчно много. Това следва нещо да ви говори!

 6. Причината е историческа, но не само. Русия се представя (включително и от антируската пропаганда) като антитеза (очевидно фалшива) на капитализма. Освен това последните 20 години бяха предшествани от 45 години откровено проруска пропаганда.

  Отделно че не съм много убеден, че няма проруска пропаганда у нас – Любе редовно правят концерти, вестниците тиражират каквото им платят… Разбира се, отсреща стоят повече пари, но не е като да няма хич пропаганда – дай да не си кривим душата :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40