„Да освободим Атина и Гърция от ордите нелегални имигранти“ е лозунгът на организацията Златна зора

Жертва в центъра на Атина е 34-годишният Петьо Атанасов от София. Той е зверски пребит от неизвестни лица в центъра на гръцката столица към 1,00 часа в неделя.

“Закарах жена ми на работа и на връщане 5-6 непознати ме нападнаха. Помолих ги да говорят на английски, тъй като не разбирам гръцки език добре, и тогава започнаха да ме налагат с ритници и юмруци, след което съм изпаднал в несвяст и се събудих вчера“, разказва пред „24 часа“ жертвата.

От 8 месеца той живее в Атина със семейството си.

“Намерихме Петьо да лежи в локва кръв и в безсъзнание, след което веднага го закарахме в болница“, разказват българи. “Вчера дойде на себе си и го изписаха вкъщи. Не вижда с двете очи, носът и зъбите му са изпочупени, има много други травми, споделя съпругата му. – Ще наемем адвокат.”

“Животът за нас, имигрантите в центъра на Атина, стана непоносимо труден. След 20 ч е невъзможно да се появяваш по улиците“, разказва и българката Хара Минчева. Преследват ни, бият ни, нападат ни постоянно.

Според пострадалите нападенията върху имигрантите се извършват от неонацистката организация “Хриси авги“ (Златна зора). “Тук, в центъра, имат клуб, където се събират. Обикалят с мотори и ако случайно мине някой имигрант, го пребиват. “Искаме защита от българското и гръцкото правителство“, апелират българите. От българското посолство в Атина съобщиха, че не са уведомявани официално за инцидентите. /БЛИЦ

 

Бел.ред. Българското и гръцкото правителство няма да помогнат на Петьо Атанасов и семейството му. Ще направим опит да намерим Атанасов в Атина и да го свържем с хората които наистина могат да го защитят и да окажат всестранна помощ на него и близките му.

7 thoughts on “Неонацисти в Атина пребиха българи”
 1. Фашистите започнаха много да се проявяват там. Трябва да им се даде отпор, докато са още малко.

  1. Аз съм манаф. От мултикултурна толерантност, моля одупи се – обещавам да ползвам вазелин и да бъда нежен…

 2. Не бих казал, че се проявяват „много“. Златна зора имат известни позиции само в Атина благодарение на полицията която не ги закача защото не може да се оправи с емигрантите.
  В Солун преди две-три седмици нашите нахлуха в офиса на Златна зора и ги „закриха“ за втори път, онзи ден в някакъв по-малък град е направен опит за фашистка демонстрация и пак са ги били и разгонили.

  От друга страна проблема с емигрантите е много тежък и не трябва да се гледа едностранчиво на него. Защото този българин Атанасов, е отишъл там да работи и храни семейството си (най-вероятно защото „майка България“ не му позволява да прави това тук). А тримата джагали, които заклаха баща на четири деца и оттам почнаха погромите срещу емигрантите в Атина, са убили човека за да му откраднат видеокамера, която продали за 120 евро…

  За тези проблеми е виновна системата в лицето на Държавата, която не само не ги решава, а напротив задълбочава ги, включително умишлено и Империализмът, който опустошава с грабеж и войни Третия свят и прогонва хората от родните им места

 3. Проблемът наистина е много тежък с емигрантите и скоро няма да има решение, а фашистите само това и чакат, за да яхнат недоволството.

 4. горе-долу съм съгласен с анализа ви за ситуацията в Гърция.
  Да добавя 2-3 неща : говорих с приятели там – в антиавторитарните и анархистки среди не са чували за този случаай. Може би фактът е познат само на българската общност в Атина, все пак става дума за 6-7 милионен град, а може би и властта нарочно не информира. това, което ми казаха оттам е че за момента фашистите са се поуспокоили и имигрантите си се движат спокойно по улиците в центъра на Атина. От Антиавторитарно движение са понатупали преди няколко седмици отявлените фашисти от Златна зора…Онези са надраскали с цинични графити единият им социален център-скуот и са си го получили после подобаващо.
  Ако успеят да намерят Атанасов ще пробват да се свържат с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40