Форумът за арабска култура

и Столична библиотека

Под патронажа на Посолството на Държавата Палестина

Ви канят на премиерата на изданието

„Монолозите на Газа”

на 7 юни 2011, вторник, от 18,00 ч.

в Клуб-кафето на Столична библиотека,

София, пл. „Славейков” № 4

Блокадата на Газа е наложена от Израел на Ивицата Газа след парламентарните избори през 2006. Особено строги ограничения наложи Израел през 2007 г., включвайки забрана или ограничаване вноса на гориво, електроенергия и много стоки, между които кетчуп, оцет, бисквити, пилета и месни продукти, детски играчки, забрана на риболова на повече от 2 мили от брега, затваряне на граничните пунктове между Ивицата Газа и Израел.”

Такъв примерен текст бихте прочели, ако потърсите справка за т.нар. „блокада на Ивицата Газа”. Бедата не е, че нещо в тези думи е невярно, изопачено или преувеличено. Бедата е там, че и в тези редове, написани на сухия език на статистиката и историята, отсъстват обикновените хора – такива като нас, с техните човешки съдби, с техния живот – дарен им еднократно, неповторим и болезнено крехък.

Международната културна инициатива, озаглавена „Монолозите на Газа”, е подета от палестинската Театрална формация „Ищар” с идеята за символичен пробив в блокадата на Ивицата Газа. „Монолозите на Газа” са автентични свидетелства на деца от Газа, разказващи за своя житейски опит преди и по време на войната, която израелската окупационна армия води срещу Газа в края на 2008 – началото на 2009 г. „Монолозите” са опит на тогава 12-15-годишни палестински момичета и момчета да анализират сами своите най-съкровени преживявания, чувства и мисли, които неизменно остават скрити за медиите и оттам – за страничния наблюдател.

Театрално студио „Ищар” се свърза с младежки организации от цял свят с идеята монолозите да бъдат представени по всички краища на света в един и същи ден – на 17 октомври 2010 г. Тогава децата на Газа се събраха на брега на своето окупирано море, написаха думите си върху листове хартия, сгънаха от листовете лодки, платноходки и корабчета и ги пуснаха да отплават в открито море. Хартиената флотилия нямаше как да бъде прихваната, обстрелвана и потопена като подозрителен обект. Натоварена със страданията и надеждите на децата на Газа, тя доплава до 50 града от 36 страни, където я очакваха техни връстници – деца от арабските държави, Зимбабве, Великобритания, Испания, Гърция, Кипър, Норвегия, Швеция, Италия…

Със съдействието на Националния дворец на децата в София и българските деца посрещнаха флотилията, чуха гласовете на палестинските деца, пресъздадени на български език от студенти от СУ „Св. Климент Охридски” – членове на Форума за арабска култура. Сгъваха лодки и корабчета от листове хартия с текстовете на палестинските деца и рисуваха своите надежди за свобода и мир в Палестина, за свобода и мир за децата по целия свят.

В тази книжка ви предлагаме текстовете на „Монолозите на Газа”, надявайки се тяхното послание да достигне до колкото може повече деца и възрастни, готови да подкрепят надеждите на децата от Газа да имат своето бъдеще наравно с всички хора по земята.

По време на войната между Израел и Ливан през 1982 г., на 19 август, на извънредно заседание на Общото събрание на ООН, „ужасено от големия брой невинни палестински и ливански детски жертви на израелската агресия“, Световната организация реши всяка година на 4 юни да се отбелязва Международен ден в защита на децата, жертви на агресия (resolution ES-7/8). Целта на деня е да изрази съпричастност с болката на децата, жертви на физическо, психическо или емоционално насилие. Този ден потвърждава ангажимента на ООН за защита на правата на децата. По тази причина ние избрахме да представим книжката, която току-що излезе, на 7 юни 2011 г.

One thought on “Премиера на изданието „Монолози за Газа“ в Столична библиотека”
  1. С удоволствие ви чета статиите…..спрях да чета другаде, защото неистини ги показват като истини !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40