БОЙКО БОРИСОВ: МНОГО НАКЛАНЯТ НЕЩАТА КЪМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО РЕЛИГИЯ…
Следва очевидният въпрос – ЗАЩО? Каква е аргументацията ви?
Въпреки, че се стремя да запазя този блог политически неутрален, не мога да скрия възмущението си от тъпите и нелогични хрумвания на Бойко Борисов. Въпросният ход е грубо погазване на едно от основните права на човека, а именно – правото му да избира сам своята религия и убеждения. Цел на атаката са младите и беззащитните, които ще бъдат подложени на задължителна, продължаваща 12 години религиозна пропаганда. Тези нерационални и паранормални щуротии целят да унищожат рационалната мисъл на учениците.
Съветвам премиерът да пропусне една-две тренировки по карате и да прочете правилникът за прилагане на закона на народната просвета, особено:
„Чл. 4. (1) Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини.“
закон за вероизповеданията:
„Чл. 4. (1) Вероизповеданията са свободни и равноправни. Религиозните институции са отделени от държавата.“
За какво точно изучаване на религия става въпрос – не е много ясно. Може би както е указано в правилникът за прилагане на закона на народната просвета:
„(2) В светските училища религиите се изучават в исторически, философски и културен план чрез учебното съдържание на различни учебни предмети.“
, но дали мислят така от ГЕРБ? Прочетете тази статия, преди да си направите заключението:
Цитат: „направилите грешния избор, забравилите отеческата си вяра“
Не знам какво дава правото на госпожата да прави подобни абсолютни изказвания за това, чия идеология е правилна или грешна и то без никаква аргументация. Още по-смешно е, че това понятие „отечествена вяра“ е относително… нима Борис III е направил „грешния избор“, забравяйки старата си „отечествена вяра“, заменяйки я с нова?
Цитат: „съдбата на отделния индивид и народ зависи от отношението му към определени етични заповеди и наредби, предписвани от религията. Нашият народ обаче е забравил тези заповеди и наредби. Ние дори не си спомняме десетте божи заповеди, повечето хора дори не ги знаят. Като се имат предвид тези факти, напълно логично е, че в нравствено отношение, в това число и младите хора, вървим все по-надолу и по-надолу.“
Ммм-не, по-скоро зависи от РАЗБИРАНЕТО на универсалните човешки ценности. Заповедите и наредбите не работят. Повечето от десетте божи заповеди са абсолютни безсмислици.
Тези, които имат някакъв смисъл – „Не лъжи“, „Не кради“, „Не лъжесвидетелствай“ са близки до акъла схващания и няма нужда от заплахи. Всеки е наясно с тези неща.
Ако единственото нещо, което ви спира да крадете са тези закони, жалко за вас.
Тези „закони“ важат в повечето случаи, но не са универсални – различните житейски ситуации карат хората да постъпват по различен начин. Представете си майка, криеща детето си от банда педофили – по законите на господ, щом я попитат къде е, тя трябва да им каже истината?
Цитат: „В този ред на мисли смятам, че православното вероучение трябва да бъде въведено за изучаване много по-сериозно в българските училища. Православието не е суха догма. То е изградено върху основата на уважението и правото на свободен избор. Това е още едно основание да му бъде отредено подобаващо място в учебните програми, защото то възпитава в толерантност, етика, чувство за отговорност, ненасилие и състрадание.Като имаме предвид нивото на морал сега сред младите хора, насилието и жестокостта в българското училище, е крайно време всички ние – църква, общество, политици, да се обединим и всеки според силите си да работи за въвеждането на вероучение в училищата.“
Отново, ето линка с библейските цитати.
„Свободен избор“? Знае ли тази жена изобщо значението на тези думи?
Цитат: „- Аз лично съм обезпокоена от факта, че 80% от родителите са против изучаването на вероучение. Това поне показват резултатите от едно проучване. За мен това е много страшен индикатор. Оказва се, че своето незнание и възпитание в атеизъм ние неволно предаваме и на поколенията след нас. От това трудно можем да очакваме нещо добро – разпадащото се морално общество е налице.“
Отново – никаква толерантност към правото на избор на атеистите. Изключителна проява на лош вкус и антиреклама на убежденията й. Но нали бяхме за правото на „свободен избор“, как не :)
Ето още един пример за „свободен избор“, според гербари.
Цитат: „Нашата тактика не е да броиме джамиите, а да броиме колко нови църкви сме построили е по-правилната и по-работещата за България (???).“
Какъв е смисълът на това популистко изречение? Предпочитам християните пред мюсюлманите ли? Нормално ли е премиер на дадена държава да прави коментари като тези?
Защото целта в края на деня не е да се учат хората на морал и добродетели, нали? Много по-лесно би било да се въведат допълнителни часове по етика и философия, без да се усложняват нещата, като допълнително им се лепи някакъв религиозен етикет. Но не, целта е да се разделят хората, защото така се управляват по-лесно, борейки се помежду си.
В заключение ще кажа, че подобно налагане на религия над младите си е в чист интерес на управляващите. Религията и държавата вървят ръка за ръка от край време. Робът трябва да бъде учен на страх от висша сила и послушание, а господарят трябва да бъде безмилостен и деспотичен. Добитъкът трябва да се подчинява на „добрият пастир“…
Ако си съгласен с религията – 6, ако не си съгласен – 2. Нямаш голямо право на избор. Нямаш правото да не вярваш в божеството, което политика ти посочва.
Атеизъм в България може наистина да се наблюдава, но това далеч не означава рационална мисъл – просто погледнете колко народ все още вярва на врачки, конспиратори, астролози и куп други магьосници и манипулатори. Това оглупяване няма да се реши с религия (даже напротив), а с по-качествен подход към образованието.
2 thoughts on “Борисов иска задължително обучение по религия”
  1. хаха…най-големия безбожник и убиец, толкова е смешен, че когато падне от власт трябва народния съд с камъни да го убие на площада!!!

  2. Аз съм със смесен брак….аз християнин а жена ми е мюсюлманка. Кажи ми тикво неграмотна като ми задължиш сина на вероизповедание а той иска да кажем другата вяра какво става……тъпанар гледай си дрогата и контрабандата и не се меси там дето не разбираш. Ти вярваше едно време само в насилието и в убийството!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40