Измина се една година от смъртта на младия Халед Саид, чиито случай толкова афектира египетското общество, че стана кауза за милиони младежи в страната. Те искаха неговите убийци да бъдат наказани и година след това, главният виновник за станалото в ужасния следобед на 6 юни 2010 година – Хосни Мубарак – е свален от власт.

Виновни не са полицаите, пребили до смърт Халед Саид, нито някой от техните началници, а именно техният президент. Техният, а не нашият, държавен глава можеше да спре изтезаването на който и да е в държавата само с един поглед, една дума или едно махане с ръка. Не направи нито едно от трите. Виновен е, че се стигна до там, един младеж да бъде жестоко пребит от цивилни полицаи, само защото е задал въпрос насред компютърен клуб: “Защо закачате това момче?”

Виновен е и затова, че продължи традицията на деспотичните лидери преди него. Виновен е, че властта му бе дадена, за да започне нещо ново и да вдигне Египет след унижението. Но не го направи. Мубарак пропусна възможността да бъде запомнен с добро и едва ли някога името му ще бъде споменавано с позитивизъм. Народната памет се замъглява, но историята остава и тя ще съди за престъпленията на деспотизма в арабските страни.

Една година след смъртта на Халед Саид ние трябва да сме решили пътя, който ще защитаваме, по който ще вървим. Този на мълчаливата подкрепа за авторитарните режими или този на демокрацията, за която арабските младежи показаха, че са готови – готови, дори да загинат в нейно име. Трябва да сме си казали, че е неприемливо в XXI да се подкрепят власти, които се отнасят с човешкия живот, като към боклук, който трябва да бъде изчистен. Да си спомним, че сме хора и, като такива да подкрепим борбата на това поколение араби, които утре ще иска да е наш партньор. За нас това би струвало един час размисъл, за тях – жизненоважна подкрепа.

Една година след смъртта на Халед Саид, хората, участвали в революцията на 25 януари, ще се съберат на мълчаливо бдение по бреговете на Нил в Кайро, както и пред сградата на Министерството на вътрешните работи.

 

Почивай в мир, Халед!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40