Либертарното Социалистическо Движение бе основано на 23 май 2011 в Кайро, в сърцето на Египетската Революция и насред революционната вълна която се разгърна по света днес, от Тунис през Египет, Либия, Йемен и Сирия и дори достигна Испания, напомняйки за вълните от 1848 и 1968. Тази вълна ще достигне и до други държави.

Либертарното Социалистическо Движение публикува манифест и в момента подготвя по-детайлно изявление за своите основни принципи. То цели да въвлече всички тези опоненти на капитализма (частен и държавен) и всички опоненти на бюрокрацията и централизацията, подтисничеството на индивидуалните свободи и тези които са срещу ерозията на човешките права, всички поддръжници на самоуправлението на работното място и изграждането на кооперативи, всички поддръжници на икономическата еманципация, административната децентрализация и директната демокрация.

Движението е организирано в работни групи, чиито членове се срещат и координират с други групи, делегатите на тези работни групи са избираеми и комуникират чрез модерните средства за комуникация с цел да се избегне формирането на организационна йерархия.

Освен това понеже Движението не се финансира по никакъв друг начин освен даренията на своите членове и доброволната работа която те извършват и понеже неговите активисти са роби-на-заплата, никой от които не е богат, решихме да използваме интернет като най-евтино средство за комуникация. Имаме намерения и да издаваме неща на хартия когато в възможно. Поради същата причина движението не е в позиция да си купи сграда, заради това неговите дейности се осъществяват вътре в различни популярни организации като синдикати, работнически и квартални комитети и кооперативи. Ние молим нашите членове, които са част от популярните протестни движения да се координират и комуникират по интернет.

Ние либертарните социалисти се борим за социалистическо общество без класи, едно анти-авторитарно общество свободно от репресивния апарат на Държавата и Капиталът. Ние сме срещу въвеждането на държавния капитализъм, като този който съществуваше в „социалистическите” държави. Ние отхвърляме и се противопоставяме на капиталистическата система.

Ние вярваме, че работническата класа е способна да води широка коалиция, образувана от упоритите опити да се свали властта както на капитализма така и на репресивната държава.

Нашите непосредствени цели са:

1. Административна децентрализация без управители и кметове, управлявана от локални квартални съвети, съставени от избираеми и отзоваеми делегати.

2. Преобразуването на всички компании за услуги и производствени фабрики в кооперативи съставени от техните членове, независими от държавата.

3. Премахването на данъчните облекчения дадени на инвеститорите и въвеждането на прогресивен данък, който ще поддържа кооперативите осигуряващи услуги в сектори като образованието, здравеопазването и др.

4. Синдикален плурализъм, свобода на сдружаването във фабриките и работните места и създаването на синдикати за всички държавни служители и военни състави с цел поддържане на участието на всички работници в управлението на работните места, самоуправление в заводите и компаниите, които са приватизирани чрез несправедливости и корупция по времето на Мубарак.

5. Конфискация на всички пари с незаконен произход и разпределянето им между кооперативите.

6. Конституция, която гарантира всички форми на човешка свобода, като свободата на вероизповеданието, сдружаването, собственото мнение; създаването на парламентарна република с децентрализирано управление с постоянен популярен контрол от локалните администрации и граждански комитети, които заемат мястото на Правителството и Президента.

7. Създаването на социалистическо общество, което не зависи от действията на либералната власт, а от волята на кооперативите без централна власт, така че едно общество без класи да може да бъде само-организирано чрез локални комитети.

Либертарно Социалистическо Движение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40