Най-после мечката се събуди!
Може би това очакваше този блог, за да тръгне наново. Най-после гърците станаха от канапето. Вече втора седмица пълнят площадите на всеки град.
Роди се един нов политически субект, който разчупи страха и доведе отново надеждата. Самонарекоха се „Аганактисмени”.
„Недоволните” – така видях преведена в някои български сайтове думата Αγανακτισμένοι /Аганактисмени/. Мисля, че преводът е мек. Според мен правилният превод е „ядосани, сърдити, възмутени, гневни”. Този стремеж да заобляме смисъла на думите, сакън да не ни обвинят, че сме негативно мислещи, ме вбесява. Все едно онези горе да ни изнасилват, а ние, за да не ни обвинят в негативизъм, да казваме, че правят любов с нас.
Та, всеки ден в Атина, на площад Синдагма (Конституция) пред парламента, от 18 ч., се струпват хиляди „аганактисмени” от различни възрасти, с различни политически убеждения, или аполитични. Характерното на този нов тип протест е, че протестиращите не са организирани от никаква партийна, синдикална или друга организация. Няма конкретна предварително подготвена програма, списък с лозунги или искания, още по-малко предложение за алтернативно управление или рецепта за излизане от кризата. За сметка на това хората са многобройни – хиляди, стотици хиляди. Няма тояги, камъни или „Молотов”, чупене на витрини. Протестите са мирни, организирани главно чрез интернет. Общото, което събира всички тези хора, е разочарованието, стигнало до отвращение от управляващите, политиците, продажните синдикални лидери, банките, спекулантите, юпитата, капиталистите, системата като цяло. Разбира се, разни хора дават различно обяснение за причината за кризата. Могат да се чуят всякакви реплики като ”всички са против нас”, „има заговор срещу Гърция”, „емигрантите виновни за всичко”, „политиците виновни”, „всичките 300 на клада” /броя на депутатите в гръцкия парламент/, „да се изгори парламента”, „не плащаме дълга, защото не сме го предизвикали ние”, „банковата система е виновна“, „капитализмът е виновен” и т.н. В едно са единодушни: Да се махат управляващите, защото, колкото повече стоят, толкова по-лошо за страната. Но за това, какво би последвало, мненията не са единни.

Специално в неделя, 5 юни, бяха събрани толкова много хора, че дори казионните медии, които винаги гледат да потулят или критикуват протестните действия, изтъквайки слабостите им, нямаха друг избор, освен да покажат истината.
А истината е, че вече хората се събудиха. Не приемат повече обезценяване на своя живот. Не приемат да ги натоварват с още повече заеми, които ще плащат поколения напред. Една голяма част са разбрали, че цялата патаклама става, за да се защитят интересите на кредиторите, за да знаят спекулантите, които трупат огромни богатства на гърба на народите, че парите им от предишни и бъдещи кредити ще бъдат опазени, независимо дали това ще стане с унищожаването на една голяма част от народа.
Всички признават, че за първи път през живота си виждат толкова много хора събрани в центъра на Атина!
„Не дължим, не продаваме, не плащаме”, „крадци, спекуланти, банкери”, „няма да си тръгнем, ако не си тръгнат” пишеше на някои от плакатите онзи ден.

Според мен, най-ценното, което се ражда в този нов тип протести, е провеждането всяка вечер от 21 ч. в центъра на пл. Синдагма, на „λαϊκή συνέλευση” = „народно събрание”. В него участват всички желаещи „аганактисмени” в опит за прилагане на пряка демокрация. В него процедурите текат съвсем демократично. Всеки желаещ може накратко да говори и предлага. Сформирани са екипи, разпределят се различните дейности, които се налага да се извършват – протоколиране, юридически консултации, медицински, хранене, почистване и околна среда и т.н. и всичко на доброволни начала.
Едно важно решение, взето завчера от въпросното народно събрание, е вечерта преди гласуването в парламента на средносрочната програма /актуализиране на Меморандума с МВФ/, вероятно на 15 юни, да бъде блокиран парламента, а в деня на гласуването да тръгнат от всички квартали на Атина масови шествия с крайна точка пл. Синдагма. На същия ден протестни действия ще се проведат пред сградите на СЕВ /Съюз на гръцките индустриалци/, Централата на гръцката банка и др., през времето, когато там ще текат разискванията в парламента – жива верига около него.
Разбира се, не всички желаят да участват в тези събрания. По-темпераментните, така да се каже, предпочитат да стоят пред парламента, да вдигат шум, да ръкомахат против депутатите. Има едно специфично за гърците ръкомахане – отворена длан срещу обекта, който много „уважават“ :)

„Ние сме им нужни, те на нас не!”
„Дългът не е наш, той е направен от лихварите-банкери, от тези, които са усвоили крупни суми от Олимпиадата и други обществени поръчки. Щом дългът не е наш, не го плащаме”
Тези и още много други интересни изказвания чух от прякото предаване по интернет на народното събрание в Синдагма (real-democracy.gr)

Протестът продължава, „аганактисмини“ се събират всеки ден от 18 ч. Очакват се интересни събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40