Бременският институт за изследване на синдикализма (Institut für Syndikalismusforschung) работи върху изучаването на синдикалното движение в немскоезичното пространство.

На обществени начала и с помощта на солидарни историци и учени, Институтът от 2007-а е създал голяма, постоянно растяща база данни по историята на работническото движение в Германия и немскоговорящите страни – www.syndikalismusforschung.info. Колективът на Института води кореспонденция с историци, публицисти и научни организации от цял свят.

Но на 1 юни 2011 година Институтът понесе тежка загуба. На този ден от базата данни бяха премахнати всички текстове на един от най-важните теоретици на анархосиндикализма – Рудолф Рокер (1873–1958). Причината за това станаха претенциите на лицето Хайнер Бекер, който твърди, че бил праводържател на литературното творчество на Рудолф Рокер.

Опитът за контакт на Института с лицето не се увенчал с успех, на срещата пристигнали адвокати и служители на прокуратурата от град Мюнстер.

Институтът е бил принуден да заличи текстовете на анархосиндикалисткия теоретик от своята библиотека, за да, по думите на сътрудниците на Института, “не пълнят гушите на нищожества”, тъй като държавата ревностно защитава интересите на праводържателите.

Така по прищявката и заради алчността на една отрепка обществото е лишено от достъп до литературното наследство на един изтъкнат мислител с анархически убеждения.

В друга статия ще се спрем на абсурдите в законите за “интелектуалната собственост”. Засега само ще споменем, че този вид “собственост” минимално облагодетелства самите автори, ощетява читателите и дава възможност на търговци да печелят от чужд интелектуален труд.

Специално за лицето Хайнер Бекер в качеството му на държател на “авторски права”, Институтът подчертава скандалността на претенциите, понеже същият “праводържател” от 1999-а насам не е публикувал нито една книга на Рокер. Активността му се състои в това да предотвратява публикуването на тези трудове от други. По този начин творческото наследство на Рокер се саботира, предава се на забвение.

Дали заради елементарна алчност или поради други подбуди?

Оригиналният текстът на декларацията на Института четете на http://syndikalismusforschung.wordpress.com/2011/06/03/rudolf-rocker-soll-verschwinden/

* * *

Ние, редколегията на „Свободна мисъл“, изразяваме своята солидарност с възмущението на сътрудниците на Института за изследване на синдикализма в Бремен, Германия от недостойната постъпка както на лицето Бекер, така и от действията на държавата.

Чувстваме се напълно свободни да публикуваме всяка изказана от Рудолф Рокер мисъл, пък “праводържателят” нека заповяда да ни съди. Ще го обезщетим подобаващо!

екипът на “Седмичник Свободна мисъл”

Бел.ред. Без лого (Бай Благой) Чудя се как немските другари могат да допуснат такова нещо? Какъв ти съд-мъд, има и други средства подобни екземпляри да бъдат поставяни на място. Като му се сложи една секира пред муцуната, ще забрави и авторски права и името си даже…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40