Тази нощ край Велико Търново, при който турски ТИР – цистерна изпусна във въздуха над 4 000 литра изключително опасния и отровен газ акрилонитрил-бутадиен-стирен. Веществото е силно канцерогенно. Още в ранните утренни часове във Велико Търново се усеща остра-задушлива миризма, а властите не са уведомили населението. Улиците и парковете са пълни с деца и граждани.

Какво се е случило, според Фермер.БГ в местните „коридорите на властта“?

По отлично потвърдена информация на Фермер.БГ, към 01.45 ч. тази нощ кметът на Община Велико Търново и членове на Областната управа, шефът на пожарната и ГЗ са се консултирали по ситуацията и са взели решение да не бъде обявявана евакуация на Велико Търново, въпреки, че изтичането на отровния газ е само на 4 км. от града. Основанието за това решение било „да не се провали туристическия сезон в Старата столица“. Същевременно по медиите бе обявено, че катастрофата е станала към 05,00ч. тази сутрин, с цел да не бъдат обвинени отговорните лица за прекалено бавната реакция в тази ситуация.

Населението в региона не бе предупредено чрез сирени, а т.нар. национални медии обявиха за аварията, чак към 09 ч. тази сутрин и то без никакви детайли относно степента на обгазяването, нормите на коцентрация на вредните вещества във въздуха и т.н.

Приоритетите са ясни – да не спира правенето на пари. Бедните да си ядат натровения зеленчук, а босовете ще си внесат ако трябва от Тракия, ако трябва – от Турция. Само да не спират да влизат кинти в джобовете.

Ситуацията печално напомня за поведението на „отговорните лица“ в началото на май 1986-та, когато чернобилската радиация също не уби никого на място, но извади наяве вълчият нрав на управляващите. Учудващо би било само учудването на онези, които още не са разбрали, че ни управляват същите боклуци като тогава. Тогава ги наричахме комунисти, а сега – бизнесмени.

Ако години след Чернобил народът беше потърсил сметка на някой от старите вълци, сега, ако не друго, Велико Търново щеше да е евакуирано, а хората щяха да са добре информирани. Вместо това, според в-к „Капитал“, изминалият уикенд ще се запомни с:

„Размазващо слънце, пълни улици с усмихнати хора, музика, картини, концерти по парковете.“

One thought on “Е, не е съвсем като 1986-та”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40