Сивите облаци, които бяха покрили слънцето над Атина преди два дни не бяха резултат на движения на атмосферни маси, а дим от сълзотворните и задушливи газове, които полицаите използваха масово срещу анархистите, но и обикновените демонстриращи граждани.

„Това далеч не е само сълзи в очите” заяви в кореспонденцията си един от чуждестранните журналисти, които наблюдаваха тежките сблъсъци на площад Синтагма от покрива на един от близките хотели. На над 500 граждани бяха оказани първи помощи срещу задушаване, а десетки други получиха изгаряния от избухването на бомбичките с газ.

Днес атинският районен прокурор Елени Райку нареди започване на разследване за реакцията на полицията и изпръскването на огромно количество газове, след като съюзът на фармацевтите подаде жалба по случая. Към прокурора на Върховния съд пък се обърна съюзът на лекарите, като неговият председател Георгиос Патулис отправи призив към полицията да не използва химикали, и то такива, чийто срок е изтекъл още през 1979, както посочи. Освен това лекарите изпратиха в Държавната химическа лаборатория пет опаковки от газове, които бяха изпръскани срещу демонстрантите, за да се установи техният химически състав.

GRreporter потърси мнението на председателя на съюза на химиците Георгиос Арванитис за токсичността на газовете, за последиците им върху човешкото здраве и доколко е уместно използването им за разпръсване на групи от демонстранти.

Г-н Арванитис, какво е съдържанието на химичните газове, които използва полицията срещу демонстрантите?

Вижте, нямаме точна информация какво съдържат. От информацията, която имаме на разположение знаем, че сълзотворните газове, които се използват от държавните сили за сигурност съдържат химичната съставка CS. Пълното й наименование е 2-хлоробензалмалононитрил и е включена в списъка на химическите оръжия. Тя е десет пъти по-активна от подобни субстанции, които се намират в състава на използвани в миналото сълзотворни газове.

Какви са нейните последици върху човешкото здраве?

Ако съставката CS бъде изпръскана от много близко разстояние – по-малко от пет метра в лицата на хората или в затворено помещение може да стане токсична. Тя навлиза в организма през дихателните пътища. Т.е., когато навлезе в ларинкса по време на дишането предизвиква дихателни проблеми и възпаление на очите. В крайни случаи може да доведе до пробиване на стомаха, след като навлезе в храносмилателната система. В случаите, когато са били изпръскани големи количества и предизвикани големи натрупвания в атмосферата съставката може да предизвика белодробен оток и дори остра дихателна недостатъчност най-вече у така наречените уязвими групи от населението, каквито са възрастните хора, децата, бременните жени, хора с хронични дихателни и здравни проблеми.

Колко време е нужно, за да се прочисти районът от натрупаните количества на площад Синтагма? Дори вчера миризмата беше много осезаема, все едно бе изпръскан газ преди не повече от час.

Във всеки градски район съществуват различни затворени микросреди, които са „виновни” за съсредоточаването на токсичните химични субстанции в широкия градски комплекс. Също така метеорологичните условия в Атина през този сезон спомагат за престоя на токсичните химични субстанции в ниските атмосферни пластове в рамките на много часове и евентуално дори много дни. И то в натрупвания, способни да предизвикат симптомите, за които са били създадени дори за дълги периоди от време.

Какво е мнението ви на учени относно използването на тези газове по време на демонстрации?

Това, което е от особено значение за нас като химици е следното: Тук говорим за едно химическо оръжие. С решение 2603 на ООН бе забранено използването на тези газове време на война, срещу чужди войски. За нас е напълно неприемливо те да се използват срещу гражданите на страната, които протестират за нещо. Затова и в писмото, което изпратихме вчера до премиера го призовахме да забрани използването на сълзотворни газове и други химически субстанции за потискане на множество хора от силите за сигурност. Според нас това ще бъде единственото правилно действие. То ще бъде и един акт на добро отношение на държавата към обществото във времена, когато доверието на гражданите към политическото управление е критична величина. Очакваме позитивен отговор, защото това е нещо съвсем наложително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40