„За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно.“ Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент от 10 февруари 2010 г. [10SOFIA103], озаглавен „Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството“.

Уорлик изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ: сменени са 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР. В крайна сметка координацията между МВР и прокуратурата „драматично се е подобрила“. Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че „има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организираната престъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни“.

В същия текст Уорлик споменава като успех операцията „Октопод“ (протекла през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари), за която още не са известни подробности.

Провалени дела и съпротива на „Старата гвардия“ срещу реформите

Картината обаче не е само розова. Известно е, че „големите риби“ плуват на свобода, заради сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура – отбелязва посланикът. Уорлик дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини. Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Конкретно е цитирана операцията „Наглите“ и Антон Петров „Хамстера“, който е освободен под гаранция.

От разговори с главния прокурор Велчев и министъра на правосъдието Попова, посланикът на САЩ е разбрал, че „старата гвардия“ от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи. Притеснително е също, че радикалните реформи изискват промяна на конституцията с квалифицирано мнозинство, което е трудно постижимо при баланса на силите в парламента.

Арестът на Трактора: „Исторически удар срещу организираната престъпност“

Два дни по-късно Уорлик изпраща още по-оптимистичен текст във Вашингтон, описвайки с подробности операцията „Октопод“, ареста на Алексей Петров и свързаната с него престъпна група. [10SOFIA106]

Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби – отбелязва Уорлик. Вътрешният министър Цветанов на 11 февруари е изказал увереност, че полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров. Освен това Цветанов споменал, че „най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му.“

Другите откровения на Цветанов пред посланика са известни и от по-късните публични изявления на министъра. Те включват разказ за политическото влияние на Петров, което той дължи на близките си връзки с бившия главен прокурор Никола Филчев и с високопоставени кадри на БСП. Затова въпреки „протеста на международната общност“, Петров е станал специален съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов при правителството на Станишев.

Ще издържат ли обвиненията срещу Петров?

„Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора“ – пише посланик Уорлик в последната част на грамата, озаглавена „Ще издържат ли обвиненията?“. Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група. Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него след като новината за ареста се разпространи сред „стотиците хора и фирми изнудвани от неговата организация“.

„Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров“ – пише Уорлик в заключението. Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради „технически причини“, което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката. Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.

„Октоподът“ година и половина по-късно

Софийският апелативен съд, в който шеф беше скандалният бивш военен съдия Пенгезов, в крайна сметка освободи от ареста Алексей Петров. Така опасността за сплашване на свидетелите, изтъкната и от Цветанов в разговора с посланик Уорлик, стана съвсем реална.

Обвинителният акт по делото „Октопод“ още не е влязъл в съда, като междувременно разследването премина през драматични перипетии. Преди година „Октоподът“ беше „разфасован“ на две отделни дела от прокурора Светлозар Костов. След като съдът постанови, че това е направено в нарушение на закона, ВКП отмени разделянето на делото. Впоследствие делото пак беше разделено, но вече съобразно със закона.

Според последните новини от прокурора Светлозар Костов, процесът трябва да стартира наесен в Софийски градски съд.

Развитието на това знаково дело потвърждава наблюденията на Уорлик за проблемите в правоохранителната и правосъдната система. От една страна делото затъна „технически“ в мудната и формална процедура. От друга страна явно има проблем със събирането и предявяването на качествени доказателства в досъдебното производство, въпреки единодушния оптимизъм на най-високо ниво в държавата.

Подобни критики към прокуратурата и разследващите се съдържат и в мониторинговия доклад на ЕК в областта правосъдие и вътрешен ред, който предстои да бъде обявен.

САЩ също оценяват не по арестите, а по присъдите…

„В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност“.

Тази фраза не е от Джон Байърли за правителството на Тройната коалиция, а е написана от посланик Джеймс Уорлик на 10 февруари 2010 г.

„Недосегаемите фигури на организираната престъпност“ са изброени с имената им в отделна грама [09SOFIA508], към която Уорлик е дал препратка в текста. Кои са те, вкарани ли са успешно в затвора година и половина по-късно и може ли да се говори за реални успехи в следващите рундове от мача „ГЕРБ срещу Мафията“?

2 thoughts on “Wikileaks: Операция „Октопод“ – исторически успех на правителството или „жесток удар“ срещу него?”
  1. Едно не ми е ясно. Уорлик знае кой е най-големия престъпник в страната, но го използва да гони неудобните престъпници….а между всичко това никой не се интересува на редовия гражданин какво му се случва…..Всичките престъпници облекли се във власт гонят престъпниците без власт…….по голяма наглост от това няма на този свят!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40