- Без Лого - https://bezlogo.com -

Битката за Триполи започна

[1]Новините за Либия стават от горещи, по-горещи.

С напредването на бунтовническите сили към столицата Триполи, все повече се усилват слуховете за местонахождението на Муамар Кадафи. Временния съвет на Либия пусна съобщение, че полковникът е напуснал Триполи в посока Либийската пустиня.

При всички положения данни за Кадафи няма, поне не сигурни. В същото врем, т.е. 12:30 българско време, правителственият говорител Муса Ибрахим се изявяваше по телевизията и твърдеше, дори се кълнеше [2], че положението в Триполи и сигурно и  всички са в безопасност. От включилия се на живо кореспондент на Al Jazeera се чуваха силни експлозии и картечен огън и някак думите на Муса потънаха в земята. Докато течеше изявлението на Муса, в опозиционната столица Бенгази площади бяха изпълнени с хора, чакащи победата над Кадафи.

Протести срещу Кадафи има и в Триполи в момента на писането на този постинг – 1:06 българско време.

Бунтовническите източници твърдят, че източните части на Триполи са под обсада, както и главните пътища в града. От своя страна, правителството на Кадафи заяви, че атаката е отблъсната [3].

Update 1:13  Al Arabiya твърдят, че предградието на Триполи, Тажура, е под контрола на бунтовниците:

Update 1:19 Според Libyan Youth Movement предградието Ал Дахра също е превзето.

Update 1:26 Ройтерс споменават, че има убити, но не се знае броят им, както и, че има битка за военновъздушна база:

Update: Имаше информация, че НАТО нанасят силни удари по цели в Триполи, но не беше потвърдено още. Явно е истина:
Update 2:23 Press TV съобщава [4], че бунтовниците контролират международното летище в Триполи.
Update 2:40 Кадафи се чува на аудио запис по държавната либийски телевизия- не е ясно кога е направен, но звучи странно на фона на двадесетимата подкрепящи на един от площадите в Триполи.Заявява, че не е било запис и гледал сега телевизията, като посочи час и денят – 21-ви Рамадан, т.е. 21 август. Но…някак никой не вярва на това.