Непосредствено след атаките в Южен Израел, отношенията между доскорошните съюзници – Египет на Мубарак и Израел – се обтегнаха.

Днес Египет има цена, както и кръвта на всеки един египтянин – се чуха гласове от египетското политическо пространство, загатвайки, че след падането на Хосни Мубарак, изкуствено поддържаните близки отношения между Тел Авив и Кайро са поставени пред нови реалности.

Причина за острите изказвания стана инцидент на израелско – египетската граница, където трима египетски войници бяха убити от израелските окупационни сили, патрулиращи по протежение на границата с Египет, в близост до Ивицата Газа. Тези събития идват пък след атаки в Южен Израел, по – специално град Ейлат, където загинаха няколко души при атака върху автобус и кола.

Египет изтегли посланика си от Израел, а посолството на Израел в Кайро бе нападнато и оградата бутната. Премиерът Есам Шараф свика извънредно заседание на кабинета заради обтягащите се отношения между Израел и Египет, като призова израелският посланик в Кайро да даде отговор на това как израелски хеликоптер е убил случайно трима души от египетската гранична полиция, докато преследвал въоръжени мъже, за които Израел предполагал, че са свързани с атаките в Ейлат по – рано същият ден. Бившият посланик на Израел в Египет, Шалом Коен, пристигна днес в Кайро, за да помогне за изглаждането на отношенията, в качеството си на дипломат, имащ опит в Египет.

Докато Есам Шараф призоваваше за компенсация и извинение от Израел за убитите трима служители на гранична полиция, пред израелското посолство в Кайро се събира тълпа, която отправи искания да бъде експулсиран израелският посланик в Египет. Друго искане бе за по – голямо военно присъствие в Синай, за да бъде защитено населението. Демонстрантите събориха метални и бетонни бариери около посолството, съобщава кореспондентът на Al Jazeera Рауя Рагех.

Според израелското разузнаване, мъжете, атакували в Южен Израел, са преминали през Синай, и през Ивицата Газа са преминали от другата страна. Това пък даде “зелена светлина” на израелските сили да атакуват Ивицата Газа, като загинаха няколко души, а десетки са ранени. Ударите над Ивицата продължават, въпреки, че Хамас заявиха, че нямат нищо общо с атаките в Ейлат. Всъщност досега не се разбра кой е виновен. Въпреки реакцията на Хамас, ”Бригадите Изедин ал Касам”, заявиха, че заради ударите по Газа прекратяват временното спиране на огъня с Израел.

Интересно е, че два дни преди атаките в Ейлат, израелските военновъздушни сили започват серия от нощни нападения над Рафа, Хан Юнис и град Газа – три от петте най – големи града в Ивицата Газа. Шест палестинци са убити. При продължаващите сега удари, които Израел твърди, че са в отговор на атаките в Ейлат, четиринадесет души са убити, като сред има и деца. Каква вина носят тези същества за станалото в Ейлат, никой досега не може да обясни. Най – вероятно ще бъдат разглеждани, като “съпътстващи жертви” и толкова.

Общото при всички тези събития е, че накрая отново последват въздушни удари върху Ивицата Газа, като винаги има много убити. При условие, че като никога Хамас отправят призив да се спре с атаките, тъй като Ивицата няма общо със случилото се в Ейлат, ударите на Израел разпалват фитилът, който може да запали много по – сериозен конфликт от сегашните търкания.

Ударите по Газа идват след атаки по Ейлат, които са следствие на продължаващи удари по Газа. Кръгът от омраза и гняв се затваря в последователност, която води единствено към ескалация на напрежението. Ударите по Газа са ненужни и анти-хуманни. Израел излива гневът си за атаките на своя територия върху обичайният заподозрян – Ивицата Газа – без да има разследване. Работи се единствено с предположения, които виждаме до какъв резултат водят. Така до никъде няма да се стигне, освен до нова война.

Сблъсъци между палестинци и израелски военни части продължават и в момента на писането на този постинг. Арабската лига ще има извънредно заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40