Законът за партийната система на Сирия е факт, след като президентът на страната Башар Асад издаде указ за влизането му в сила (Legislative Decree No. 101 ).

(За самия закон, писахме тук.)

Сирийската национална агенция САНА съобщи днес, че президентът е издал указ за новия закон, който трябваше да влезе в сила след гласуване на парламента. Сега това няма да е нужно, заради действието на указа.

Обстановката, в която бе предприето това действие от страна на Башар Асад, е силно напрегната. Протестите и съответно военната офанзива в град Хама продължават, като над 50 000 излязоха по улицата на сирийският източен град Дейр ез – Зор. Напрежение се вижда в почти всеки голям град и приемането на промени е повече от необходимо. В същото това време, натискът на ООН се усили. Най-вероятно тези събития донякъде определят избора на президента да побърза с реформите в системата.

Законопроектът ще сложи ефективен край на еднопартийната система в страната и в частност на монопола на Баас. В началото на 1970 година има някои козметични промени, които позволяват появата на други партии – под чадъра на парламентарна коалиция, наречена Прогресивен национален фронт (ПНФ). Той представлява съюз на социалистически партии, които не се стремят да дойдат на власт – както една нормална партия би искала да прави – а подкрепят властта в ръцете на Баас. Този сценарии не е възможен вече, особено след задълбочаващите се протести в Сирия, стартирали през март месец тази година.

Новият закон за политическите партии фактически (поне би трябвало да е така) означава отмяна на член 8 от Конституцията на Сирийската арабска република, според който “Баас е лидер на държавата и обществото”. В крайно сметка трябва да се избере едно от двете – еднопартийно управление или демократично – двете са несъвместими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40