На 16 август центърът на македонската столица Скопие бе затворен заради протестиращи. Над 300 души се събраха, за да почетат младежът, застрелян от полицията, Мартин Нешкоски, който щеше да стане на 22 години.

Всъщност протестът бе по повод рождения ден на Мартин. Негова смърт предизвика масови протести в Македония, които не стихнаха близо месец.  За съжаление, те, както и протестите в Испания, не намериха място в българските новинарски емисии и още не е ясно защо и какво се цели с това. По време на протеста на 16 август, семейството на Мартин призова македонските граждани да застанат редом с тях срещу полицейското насилие.

Активистите бяха подготвили торта, във формата на човек, с найлонова торбичка на главата, която искат да поставят пред парламента в Скопие. Първоначално полицията пречи на събралите се хора, тъй като символът на тортата  отправя послание към МВР на Македония. След кратка конфронтация с органите на реда, все пак тортата е поставена пред сградата на парламента, пише блогърът Деян Велкоски. Когато журналист иска да снима, полицията му забранява. Тогава протестиращите започват да скандират: “Свобода на пресата!”

Накрая на протеста става ясно, че ще има отново демонстрации през септември, с искане за справедливост за семейството на Мартин, както и да бъде съобщена причината полицията да стреля по младеж на 21 години. Рожденият ден на Мартин се превърна в протест, повод и символ на младежи да въстанат срещу полицейщината в Македония. Никой от тях не е искал да бъде на улицата и да скандира лозунги, когато може да бъде на басейна. Но обстоятелствата са такива, че правителството в Скопие скоро няма да намери покой. И за това е виновно единствено то.

One thought on “Рожденият ден, който не трябваше да бъде протест”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40