В статия за The National бритaнският журналист Джонатан Кук, който в момента живее В Назарет, съобщава за нова практика сред израелските работодатели, при която при публикуване на обяви за работа те посочват, че няма да наемат араби, а само евреи:

Фирмите, някои от които търсят авотбусни шофьори, водопроводчици или електротехници, открито поставят в своите обяви израза „само еврейски работници“ – което означава, че те наемат само евреи. Това според израелски организации за спазване на човешките права е нарушение на израелските закони против дискриминацията.

Според тях подобни обяви са част от инициатива, която цели повече привилегии за еврейските работници за сметка на арабските граждани, които представляват една петта от населението на страната. Те допълват, че тази практика отразява крайно десните настроения в страната.

Други практики с подобна цел сред крайнодесните групи са даването на т.нар. “кошерни“ сертификати на фирми, които наемат само евреи, както и кампания на ортодоксални религиозни общности да бойкотират фирми, наемащи араби.

Нарастващите анти-арабски настроения доведоха и до т.нар. “лоялни” закони на крайно десните партии, някои от тези закони са свързани с политиката на пазара на труда.

Йехуда Вайнстайн, израелски министър на правосъдието, предупреди премиера Бенямин Нетаняху през юни, че един от законопроектите, изготвени от партията Yisrael Beitein и който цели запазване на голяма част от работните места в публичния сектор само за бивши войници, е „противоконституционен“.

Арабите са по принцип освободени от иначе задължителната военна служба и по този начин ще бъдат негодни за много позиции.

„Наблюдаваме тревожна тенденция за опити на изолиране на арабите от пазара на труда“, смята Саусан Захер, адвокат, който работи в Адала, правния център за правата на арабското малцинство в Израел. „Фирмите все повече вярват, че бизнесът им ще бъде по-печеливш, ако обявят, че не наемат арабски работници.“

Този случай напомня на пракитика от преди 1948 година (или от преди създаването на държавата Израел), при която са били наемани само еврейски имигранти с цел да се затвърди и подобри тяхното положение след заселването им сред местното, главно палестинско население.

Според гражданските огранизации, и както обявите потвърждават, тази практика се е запазила.

Рон Герлиц, съдиректор на Sikkuy, асоциацията за подобряване на гражданското равноправие в Израел, тъврди, че коалиция от девет израелски групи е започнала кампания за публичен натиск срещу тези обяви.

Той допълва, че на практика хиляди израелски фирми отказват да дадат работа на арабски работнници, но повечето от тях просто правят това скрито. “Фирмите, които открито публикуват обяви само за „еврейски работници” са горди със своя расизъм“.

Гражданските организации са притеснени и от друг закон – поредния от поредицата „лоялни“ закони, който дава приоритет при наемането на работа на служилите в армията.

Съдът вече е определил иначе често срещаната практика на еврейски фирми да наемът на работа само служили в армията за незаконна щом става дума за позиции, които не са свързани с осигуряването на сигурност, тъй като по този начин се дискриминират арабските граждани.

В писмо до министър председателя, г-н Вейнстайн твърди, че този закон нарушава 2000 законови изисквания и призовава да се предприемат мерки за увеличаване на броя на арабите на държавна служба.

Делът на арабски работници едва се е увеличил над пет на сто през последното десетилетие.

Същевременно граждански групи за защита на човешките права отдавна се оплакват, че израелските анти-дискриминационни закони за заетостта рядко се прилагат. Правителството отговори през 2008 г. чрез създаване на Комисията за равенството в заетостта.

Но Джафар Фарах, директор на център Mossawa, група за следене правата на арабското малцинство в Израел, заяви, че комисията, полицията и държавните органи „не желаят“ да прилагат законите, когато има случаи на дискриминация срещу араби.

Той разказа, че центърът се бори от месеци, за сега без успех, да затвори уеб страницата „Еврейски труд“, създадена от Лехава, крайно дясна организация. Страницата рекламира компании, които наемат само еврейски работници и обслужват само еврейски клиенти.

“По-рано тази година разкрихме схема на Лехава за даване на “кошерни” сертификати на фирми, които не наемaт арабски работници. Сертификатът гласи: „притежателят на този бизнес наема само евреи, но не и врагове“.

Няколко ортодоксални равини са дали благословията си за тази кампания и са помогнали в друга кампания за бойкот на фирми, които имат арабски работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40