Усмихнатият младеж от снимката е Арън Шварц, гражданин на САЩ, бивш научен сътрудник от университета в Харвард, програмист, публицист, инициатор на проекта Open Library — безплатна виртуална библиотека, която съдържа повече от 20 млн. литературни произведения на различни езици, изпълнителен директор на организацията Demand Progress, която освен всичко друго се бори за свободното разпространяване на информация.

24-годишният Арън Шварц наскоро беше арестуван и го заплашва присъда от 35 години затвор и глоба 1 млн. долара.

Какво е направил той, за да заслужи подобно наказание? Убийство? Грабеж? Подготовка за терористичен акт?

Ужасното деяние е следното: между септември 2010 и януари 2011 Шварц е източил от сървърите на Масачузетския технологичен институт близо пет милиона научни публикации, като след това ги е пуснал за безплатно ползване в интернет.

Шварц беше освободен срещу гаранция от 100 хиляди долара, процесът предстои. Не смята себе си за виновен. Делото му навярно ще стане най-шумното съдебно събитие в областта на авторските права и интелектуалната собственост. В защита на обвиняемия вече са се изказали общественици и учени от САЩ и Европа, както и пиратските партии по света. На всичко отгоре, ръководството на “ограбения” МТИ не настоява за съдебно преследване на младежа. За наказание настоява прокуратурата на щата.

Научните знания не бива да остават заключени в сейфове на бюрократи и финансисти, знанията принадлежат на цялото човечество, а ограничаването на разпространяването на научните трудове спъва прогреса – заявяват симпатизантите на “престъпника” и изтъкват, че окачествените от прокурора като „кражба“ действия на Шварц не са му донесли никаква материална изгода, никаква парична печалба.

На сайта на Demand Progress е пусната петиция за прекратяване на делото, още в първия ден са я подписали 15 000 души, а на 26 юли броят им беше надхвърлил 45 000.

Очевидно това са хора, за които няма никакво съмнение, че науката и знанията не могат да бъдат собственост, те са достояние на всички нас и представляват важен елемент от човешката свобода.

Христо Николов

One thought on “Науката – достояние или собственост?”
  1. Това е много неприятно, защото всички тези научни работници все пак се издържат от тези работи. Но има и проблем със зачестилите напоследък практики в елитните университети професори да крадат материали от компютрите, мобилните телефони и жилищата на сътрудниците и студентите си.
    Кризата и високите технологии промениха джунглата – и улицата. Нужни са незабавни реформи; погубиха се основните ценности, които крепяха общество ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40